Zijtaarts Belang Dorpsnieuws


Dorpsnieuws  Zijtaarts Belang > Archief jaargang 21   2011-2012 > Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 05

Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 05


19 oktober 2011 - 26 oktober 2011

© zijtaarts belang

Donaties:

Banknr. 1608 09 002

t.n.v. Stg. Dorpsnieuws

Zijtaarts Belang

Rabobank Uden-Veghel

info / kopij :

 Dorpsnieuws@ZijtaartsBelang.nl


Klik hier voor pdf-versie: 

Zijtaarts Belang jrg 21 nr 05KERKBERICHTEN

 

Zondag: 30 oktober 9.30 u. Allerheiligenviering Pater van Delden (Gem.Koor).

Wij gedenken in deze viering:

Jrgt. Grard van Kessel; Overl.oud. Pepers-van Lankvelt; Overl.oud. van Zutphen-van Asseldonk en overl.fam.; Gerard Kremers; Overl.oud. Brugmans-Kanters; Overl.oud. van Eert-van Eijndhoven; Mnd.ged. Jo van de Wetering; Zus van Ven (nms. Broederschap Hakendover); Riek van Zutphen-Daniëls; Jrgt. Adrianus van de Akker en zoon Toon; Overl.oud. Raaijmakers-Gevers en overl.fam.leden; Hans Rooijackers en overl.oud.van Berkel-van der Heijden; Harrie van Sleuwen.

Overleden: Afgelopen dinsdag 25 oktober is Harrie van Sleuwen in de leeftijd van 85 jaar overleden, voor hem wordt a.s. vrijdag 28 oktober om 19.00 u. de Avondwake gehouden en de plechtige Uitvaart vindt a.s. zaterdag 29 oktober om 10.30 plaats, waarna hij hier op onze parochiebegraafplaats zal worden begraven.

 

Woensdag: 2 november  Allerzielenviering 19.00u Avondwake-werkgroep (Gem.Koor).

Tijdens deze viering worden alle overleden parochianen van het afgelopen jaar persoonlijk herdacht.

 

 

Zaterdag 29 oktober uitwisseling Slagwerkgroep Sint Cecilia Zijtaart met Hartog Oss

Op zaterdag 29 oktober is er een uitwisseling tussen de 2 slagwerkgroepen uit Oss en Zijtaart. In de evenementenzaal van het nieuwe Dorpshuis begint om 19.00 uur de slagwerkgroep van Sint Cecilia onder leiding van Henk Schellekens. Zij laten het publiek hun programma horen wat ze ook spelen tijdens het Jumbo Muziek Festival op zaterdag 5 november. Daarna treedt de slagwerkgroep van Hartog uit Oss op. Zij staat onder leiding van Paul Schepers uit Zijtaart.

Slagwerkgroep Sint Cecilia Zijtaart speelt:

The Four Winds of Heaven       L. Camp

Beats                                       H. Mennens

Stickbits                                   L. Camp

All Time High                          L. Camp

Muziekvereniging Hartog Oss speelt de volgende werken:

Back to Paice                          Jan Schipper

Bongo Dance                           Tonn v/d Veerdonk

The Youngsters                                    K. Nijsse

To the Japanese drummers       Jan Schipper

Bongomania                             Peter Kil

U bent van harte welkom om naar deze slagwerkgroepen te komen luisteren op zaterdag 29 oktober om 19.00 uur.

 

 

 

Belangrijke Telefoonnummers:

Kerkberichten C.v. Helvoirt                  (0413) 36 58 61

Huisartsenpost:

  Avond, nacht en Het  weekend           0900-8860

Huisarts J.M.Bonnet                             (0413) 35 22 23

Meldpunt Ouderenzorg                         0900-8803

Thuiszorg en Kraamzorg                       0900-8803

Centraal Alarm nummer                          1 1 2

Politie/Brandweer/Ambulance spoed      1 1 2

Politie          direct                                 0900 8844

Brandweer  direct                                 (073) 612 31 23

Ambulance  direct                                 (0412) 63 15 15

Stadhuis Veghel                                    14 - 0413

Gem. Veghel Storingsnummer    14 - 0413

Basisschool "Edith Stein"                       (0413) 36 51 68

Tennispark Zijtaart                                (0413) 76 90 25

Het dorpshuis                                       (0413) 36 66 79

De Vonders                   (0413) 35 03 77

De Molensteen                                     (0413) 36 73 73

 

Prikpost in Zijtaart.

De prikpost is gevestigd in het Dorpshuis aan de Past. Clercxstraat 50. Iedere donderdagochtend is de prikpost geopend (vanaf 8.15u. aanwezig zijn).

 

De prikpost is er niet alleen voor trombosedienstpatiënten. Wanneer er bloed geprikt moet worden via de huisarts of specialist kan men ook naar de prikpost komen. Patiënten kunnen hier ook ander laboratoriummateriaal afgeven.

 

 

 

BELANGETJES

 

Te koop: John van Zutphen Diervoeders, Antoniusstraat 40, Keldonk, tel. (0413) 21 20 24. Voor al uw voeders, vogelzaden, meststoffen, kalk, moskiller, houtvezel, zaagsel enz. (ook kleinverpakkingen). Afhalen dinsdag en vrijdag na 18.00 uur, zaterdag na 13.00 uur.

 

Oud ijzer: U kunt nog steeds oud ijzer bij ons brengen. Wij zijn echter niet meer in de gelegenheid om het bij u op te halen. Bedankt voor uw begrip. Fam. Van Kasteren, Biezendijk 26, Zijtaart. Tel. (0413) 36 57 42 of (06) 222 477 39.

 

Gevonden: 2 sleutels aan ringetje, bij het parkeerterrein van het tennispark. Terug te halen bij Raaijmakers Drukwerk.

 

Te  koop

Mooi wit prima printer papier Data Copie 80 grams

van € 6,99 voor € 5,00 per pak van 500 vel

Raaijmakers Drukwerk Reibroekstraat 5, tel.: 366613

 

 

 

Dankbetuiging

 

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor

alle steun en medeleven

die wij mochten ontvangen

na het overlijden van mijn man, vader en opa

 

Jan Schoenmakers

 

Nelie Schoenmakers- Wijgerde

Kinderen en kleinkinderen

 

 

 

 

WINTERTIJD

Zondag 30 oktober  de klok 1 uur terug!!

 

 

 

 

Jong Nederland Zijtaart: Lampiontocht 2011

Vrijdag 4 november houdt Jong Nederland Zijtaart haar jaarlijkse lampiontocht. Deze tocht is voor zowel leden als niet-leden, dus iedereen mag meedoen. Het is gewenst dat je ouders meelopen. We verzamelen om 18.30 uur bij ons clubhuis Bij JoNZ aan de Corsica 17A. Vanaf daar lopen we met z’n allen in een verlichte tocht door Zijtaart. Bij terugkeer is er voor iedereen warme chocomel en peperkoek.

De leden van Jong Nederland hebben tijdens hun clubbijeenkomsten al een lampion gemaakt. Kinderen die geen lid zijn van Jong Nederland kunnen thuis een lampion maken van een oud melkpak of iets anders creatief verzinnen. Wij zorgen voor de waxinelichtjes.

We hopen op droog weer en dat jullie in grote getale komen opdagen. Hoe meer lichtjes, hoe meer vreugd!

Groetjes Jong Nederland Zijtaart

 

 

 

 

 

 

 

27e JumboCup eerste grote evenement in Het Klooster te Zijtaart:

slagwerkgroep en fanfare van St.Cecilia verzorgen slotoptredens

 

Op zaterdag 5 en zondag 6 november zal in Zijtaart het jaarlijkse Jumbo Muziekfestival voor slagwerkgroepen, fanfares en harmonieën plaatsvinden. Acht slagwerkgroepen en twaalf orkesten zullen dit jaar hun muzikale prestaties laten horen tijdens dit festival, georganiseerd door de commissie uit de aangesloten muziekverenigingen.

Het 27e Kringfestival vindt plaats in Het Klooster te Zijtaart. De inzet van het weekend is de JumboCup, de wisselbeker voor de best spelende slagwerkgroep en het fanfare- of harmonieorkest. Het plezier in muziek, zowel voor de deelnemers als voor het publiek, staat voorop.

Het Klooster te Zijtaart vormt de locatie voor het Jumbo Muziekfestival 2011. Deze locatie bevat de vele faciliteiten nodig voor dit muziekgebeuren: inspeelruimten, opbergruimten, concertpodium en horeca en voldoende parkeergelegenheid in de nabijheid.

Het inspelen voor de fanfares en harmonieën vindt plaats in de oude kapel, die schitterend verbouwd is en waarbij speciale akoestische voorzieningen zijn aangebracht.

Het programma start op zaterdagmiddag 5 november om 12.45 uur wanneer slagwerkgroep ‘Sint-Willibrord’ uit Heeswijk het festival opent. Gedurende de dag krijgt het publiek een afwisselend programma van slagwerkgroepen voorgeschoteld, waarna om 20.30 uur de dag wordt afgesloten door slagwerkgroep van ‘St.Cecilia ’ uit Zijtaart.

De overige deelnemers welke op zaterdag optreden zijn de slagwerkgroepen van fanfare ‘Echo der Bergen’ uit Eerde, ‘Oefening Baart Kunst’ uit Erp, muziekvereniging ‘De Notenkrakers’ uit Vorstenbosch, harmonie ‘Sint-Caecilia’ uit Volkel, harmonie ‘Eendracht Maakt Macht’ uit Boekel en harmonie ‘St.Antonius’ uit Nijnsel.

Het festival gaat verder op zondag 6 november. Om 11.15 uur start het programma met fanfare ‘Echo der Peel’ uit Venhorst. Verder treden op de fanfare- en harmonieorkesten van harmonie‘Sint-Servaes’ uit Dinther, fanfare ‘Echo der Bergen’ uit Eerde, ‘Sint-Willibrord’ uit Heeswijk, harmonie ‘St.Caecilia’ uit Lieshout, muziekvereniging ‘De Notenkrakers’ uit Vorstenbosch, ‘De Eendracht’ uit Uden, harmonie ‘Frisselstein’ uit Veghel, harmonie ‘Sint-Caecilia’ uit Volkel en harmonie ‘Oefening Baart Kunst’ uit Erp, ‘St.Antonius’ uit Nijnsel. Als laatste orkest treedt ons fanfareorkest van ‘St.Cecilia’ op om 20.30 uur, waarna om 21.30 uur de prijsuitreiking plaatsvindt door de burgemeester van Veghel mevr. Ina Adema.

Alle muziekgeledingen krijgen 25 minuten de gelegenheid om zich te presenteren voor publiek en jury. De deelnemers spelen 2 onderdelen: onderdeel 1 bevat een muziekwerk uit het ‘Groot of Klein Repertorium’ en dit werk wordt uitgebreid beoordeeld met het ‘tienrubrieken’-puntensysteem. De werken uit onderdeel 2 worden gezamenlijk beoordeeld. Het gemiddelde van de twee onderdelen vormt de uitslag van de deelnemers. Zowel de categorie slagwerkgroepen als de categorie orkesten zijn in 3 niveau groepen ingedeeld. Voor elke groep is er een 1e prijs en voor de beste slagwerkgroep en het beste orkest is er de JumboWisseltrofee te behalen. Het geheel wordt vakkundig gejureerd door Arie Stolk uit Goudswaard, Peter Smits uit Arnhem en Rudy Böhmer uit Arnhem.

Al met al beloofd het een mooi programma te worden. Veel verenigingen brengen een programma dat ook bij het brede publiek zeer goed in het gehoor zal liggen. Bovendien vormt het Jumbo Muziekfestival voor maar liefst zes orkesten de try-out voor deelname aan een bondsconcours later in de maand, dus zij zullen het beste van zich laten horen en muziek van zeer hoog niveau brengen.

Het Jumbo Muziekweekend is gedurende het hele weekend voor iedereen gratis toegankelijk, mede dankzij de hoofsponsor Jumbo Supermarkten. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd en heeft gratis toegang om te komen kijken en luisteren naar de optredens van de bijna 1.000 deelnemers tijdens dit muziekspektakel in Het Klooster van het landelijke Zijtaart.

De slagwerkgroep treedt zaterdagavond op om 20.30 uur, waarna de prijsuitreiking volgt. De fanfare verzorgt het slotoptreden op zondag om 20.30 uur, waarna Burgemeester Ina Adema de prijsuitreiking verricht. Voor beide dagen is de entree gratis.

Namens Kring Veghel, Albert van Zutphen, voorzitter

 

 

KBO

 

AGENDA:

Dinsdag 1 november 09.30 uur: Seniorenkoor

Dinsdag 1 november 12.00 uur: Eetpunt

Dinsdag 1 november 13.00 uur: Vrij biljarten

Dinsdag 1 november 14.00 uur: Line dansen

Woensdag 2 november 09.00 uur: Gym

Woensdag 2 november 13.30 uur: Kaarten

Donderdag 3 november 12.00 uur: Eetpunt

Donderdag 3 november 13.00 uur: Competitie biljarten

Vrijdag 4 november 13.30 uur: Bridgen

 

KAARTEN:

De uitslagen van woensdag 19 okt.2011:

 

Jokeren: 1.Marie Habraken                120 pnt.

 

Rikken:  1.Gerard Pepers                               111 pnt.

                2.Tiny v.Kasteren                 101 pnt.

                3.Piet v.d.Hurk                       88 pnt.

                4. Piet v.d.Tillaart                   84 pnt.

                    Henk v.d.Linden                 84 pnt.

 

Poedelprijs: Harry Rooyakkers                       - 31 pnt.

 

Loterij:        Drika v.Eert                   

 

 

BRIDGEN:

De uitslagen van vrijdag 21 oktober 2011:

 

A-lijn:

1. Pieter v.Geffen en Tonnie Kivits                   59,58 %

2. Wim en Tiny v.Lieshout                                58,75 %

3. Jan v.Helvoirt en Mien v.Asseldonk               53,33 %

4. Mari v.d.Steen en Wim v.Schayk                  52,92 %

5. Bert en Anneke v.Helvoort                           52,50 %

6.Toos v. Berlo en Adriaan v.d.Tillaart              52,08 %

7. Cor v.d.Berg en Jan Rijkers                          51,25 %

8. Ben en Tiny v.d. Steen                                 50,00 %

9. Wim v.Os en Toon v.Creij                            47,50 %

10.Mien Verhoeven en Mien Vissers                43,75 %

11. Chris en Christien v.Helvoirt                       42,50 %

12. Harry en Marietje v.d.Wijgert                     35,83 %

 

B-lijn:

1. Cor en Marietje Mollen                                 61,67 %

2. Harry en Rina v. Berlo                                 60,42 %

3. Henk en Marietje v.d. Linden                                    59,17 %

4. Jo Verhoeven en Tonny Rijkers                    54,00 %

5. Anny en Josien v.d. Berkmortel                    53,50 %

6. Martien v.Cleef en Marietje v.d. Horst          52,92 %

7. Ger Aarts en Tonnie Lukassen                      51,00 %

8. Mien vd.Crommenacker en Maria Rijken       44,58 %

9. Ad en Riet Koevoets                                    44,00 %

10. Mies en Joke v.d. Burgt                              43,75 %

11. Nellie v.d. Berg en Pieta Verbakel               43,33 %

12. Fien v.Boxmeer en Jo v.Boxtel                    39,50 %

13. Harrie v.Boxmeer en Tonn Verbruggen       39,00 %

BILJARTEN:

De uitslagen van donderdag 16 juni 2011:

Willy vd. Berkmortel     24 44-Willy Henst         30 24

Willy vd. Berkmortel     24 39-Grard v. Eert       18 16

Jan de Wit                    29 38-Jan vd. Oever     17 15

Wim Kremers              29 36-Cor v.Zutphen     64 51

Tonnie v. Uden             32 36-Jan Rijkers          18 17

Johan v. Zutphen          23 26-Willy Henst         30 29

Cor Coppens                20 22-Mies Gibbels       42 29

Tonn Verbruggen         20 23-Gerard Oppers    14   8

Rien v. Tiel                  25 25-Piet vd.Tillaart     38 26

Chris v. Helvoirt           20 17-Jos Claassen       22 19

Wim v.d. Sanden          54 47-Jan v. Uden        19 16

 

Zijtaartse Bridge Club 2001 (ZBC’01)

De uitslagen van dinsdag 18 oktober 2011:

A-lijn:

1. Piet Thijssens en Riek Rijkers                       61,46 %

2. Jan Rijkers en Toos v. Berlo                         60,07 %

3. Mien Vissers en Jeanne v.d. Zanden             57,99 %

4. Cor v.d. Berg en Toon vd. Zanden                57,64 %

5. Riet v. Hout en Harrie vd. Acker                  56,60 %

6. Harry en Marietje v.d. Wijgert                      55,00 %

7. Mien v. Berkel en Mien Verhoeven               53,82 %

8. Bert en Diny Kanters                                               48,33 %

9. Hilly v. Bosbeek en Ria Swinkels                  46,18 % 

      Mieke Toebast en Toos Vissers                  36,18 %

11. Mari v.d. Steen en Toon vd. Zanden                        43,75 %

12. Ria Delisse en Sybille v.d. Rijdt                   40,83 %

      Cees v. Hout en Jo Verhoeven                   40,83 %

14. Anneke Jans en Maria Pepers                     38,75 %

15. Jana v.d. Acker en Wim v. Schaijk              37,15 %

 

B-lijn:

1. Chris en Christien v. Helvoirt                        61,11 %

2. Noud en Toos v. Zutven                               60,42 %

3. Frans vd. Boom en Willemien Verhoeven      55,21 %

4. Joke Petit en Maria Rijken                            54,17 %

5. Cor en Marietje Mollen                                 51,74 %

6. Mientje v.d. Tillaart en Ria Veldhuis              51,39 %

7. Nelly vd. Berg en Marietje v. Schayk                        51,04 %

8. Harrie en Rina v. Berlo                                50,69 %

9. Anny en Josien vd. Berkmortel                     48,61 %

10. Albert en Petra vd. Hurk                            46,18 %

      Henk en Marietje vd. Linden                      46,18 %

12. Piet en Toos Reijbroek                                45,49 %

13. Tonny Rijkers en Mien Vermeulen               41,67 %

14. Adriaan vd. Tillaart en Jack Sebrechts         36,11 %

 

 

Toespraak van pater Van Delden tijdens de viering bij de opening van Het Klooster.

 

We weten al jarenlang dat pater Ben van Delden zich erg betrokken bij en zich prima thuis voelt in onze Zijtaartse gemeenschap. Ook weten we al jaren, dat de parochianen graag met hem te doen hebben. Dit komt vooral door de wijze waarop pater Van Delden in elke viering een duidelijke en vertrouwde overweging/toespraak houdt; hierin is heel goed merkbaar hoe mooi hij telkens de verbinding legt tussen geloof en hedendaagse maatschappij.

De opening en de toespraak tijdens de viering in de kapel bij de opening van Het Klooster was ook weer zo’n mooi voorbeeld. Daarom is het zinvol om de tekst daarvan op te nemen in ons weekkrantje, zodat iedereen die woorden nog eens rustig kan opnemen.

 

SAMEN VERDER: INZEGENING VAN HET ‘KLOOSTER’      Zijtaart, 16-10-11

 

Inleiding

Welkom aan allen, in het bijzonder aan pater Janssen, de laatste rector van dit huis toen het nog een klooster was en aan de vele zusters die hier gewoond en gewerkt hebben.

Er zijn al veel dankwoorden gezegd de afgelopen dagen en er zullen er nog veel volgen. In deze dankdienst noemen wij geen namen. Vandaag zal in deze viering de Naam van God worden genoemd, want wij geloven dat Hij aan mensen de inspiratie geeft en de kracht om wonderen te doen, het wonder van een oud klooster dat een nieuw gemeenschapshuis is geworden.

Het openingslied is een eerbetoon aan de grote waarde die dit gebouw en vooral deze voormalige kapel heeft gehad.

Overweging

Samen verder, dat is het thema van deze viering. Maar eerst willen we dankzeggen bij gelegenheid van de opening van Het Klooster: een open huis voor de hele gemeenschap in Zijtaart. Als de stenen, de oude stenen, konden spreken, dan hoor ik ze vandaag zeggen: ‘Wat krijgen we nou, een open klooster. Dat kan niet, dat mag niet. Een klooster is een gesloten gebouw. Hier moesten vroeger de zusters rust vinden en in alle rust kunnen bidden en in alle rust zich kunnen bezinnen op hun werk hier binnen en vooral daarbuiten. Zo moet het blijven’. Dan zou ik tegen de stenen zeggen: Wees gerust. Straks komt de Zijtaartse gemeenschap hier naar binnen om rust te zoeken en ontspanning en plezier, te sporten en te musiceren. En de kinderen komen hier om te leren voor wat ze straks daarbuiten moeten doen. Het wordt weer een komen en gaan, net zoals vroeger. De stenen zullen nog wat tegensputteren: ‘en waar blijft het bidden dan?’ ‘Ja stenen’, zeg ik dan, ‘daar heb je een punt, maar daar hebben wijze mannen heel lang geleden al aan gedacht. Voordat het klooster er stond hebben zij een kerk gebouwd en daar wordt gebeden en gezongen. En ook heel wijze mensen hebben alvast hier dichtbij een schitterende kapel gebouwd en daar wordt nu ook al veel gebeden. Het gaat dus allemaal door’.

Dit is een dankviering. Wij willen God bedanken. dat er zoveel mensen hebben meegeholpen om dit werk hier tot stand te brengen. Ons geloof zegt dat God mensen nodig heeft. God bouwt hier niet een gemeenschapshuis. Dat doet mensen. Eerst waren er mensen met ideeën en zij vonden mensen die hen steunden in hun plannen. Toen gingen zij op zoek naar andere mensen, die zij moesten winnen voor hun plannen. Daarna vonden zij weer anderen die de kennis en de vaardigheid hadden om een prachtig ontwerp te maken en die hebben mensen gevonden die volgens dat ontwerp konden bouwen. Er waren zoveel mensen bij betrokken.

Als gelovige mensen zeggen wij van dit hele werk: God staat daar midden in. Niet om toe te kijken of het allemaal lukt. God staat daar midden in omdat Hij mensen idealen ingeeft, mensen inspireert om die idealen te verwezenlijken, zo goed als menselijk mogelijk is. God heeft mensen nodig die zich laten inspireren door idealen en in het bijzonder het ideaal van beschikbaar zijn voor een gemeenschap. Mensen die zich willen aansluiten bij de eeuwenoude Zijtaartse traditie van samen leven, samen werken, samen bouwen.

 

De opdracht om elkaar lief te hebben gaat over een concrete, zichtbare liefde. Die liefde wordt zichtbaar in dit gebouw en in de gemeenschapszin die hier in Zijtaart leeft.

Wij danken God vandaag voor alle idealen, voor alle krachten en vermogen die Hij aan mensen geeft. En dankbaar zijn we voor alle medewerkers aan dit gemeenschapshuis, omdat zij met de hun gegeven krachten dit monument van gemeenschapszin hebben gebouwd.

God zij dank voor die mensen. En nu samen verder? Dat zal goed gaan als wij en toekomstige generaties dat ideaal van samenwerken bewaren. Er zal best wel eens iets fout gaan, want fouten maken is menselijk. Er is altijd wel een dakpan die lekt. Dan is herstel altijd mogelijk.

Bewaar en koester de talenten en krachten die u gegeven zijn, dan wordt het weer opnieuw een goed samen verder.

 

 

 

SPORTAGENDA

 

V.O.W. jeugd  zaterdag 2 –oktober 2011

VOW B1       uit         Handel B1                       14:00u

VOW C1       thuis     Avanti'31 C2                    13:00u

VOW C2       thuis     DVG C3                          13:00u

VOW D1                  vrij

VOW E1                  vrij

VOW E2       uit         Schijndel/VITAM E7        9:00u

VOW E3       thuis     Rhode E7                         9:30u

VOW F1       thuis     Irene F1                           10:30

VOW F2       thuis     Odiliapeel F2                    10:30

VOW F3                  vrij

VOW F4                  vrij

VOW MA1   thuis     SES MA1                        14:30u

VOW MC1    uit         UDI'19/Beter Bed MC1   12:00u

VOW MD1  uit         DAW MD1                     10:00u

 

V.O.W. veteranen zaterdag 29 oktober 2011

VOW vet         Uit       HANDEL

V.O.W. senioren zondag 30 oktober 2011

VOW H1         Uit       WEC                           14.30u

VOW H2         Thuis    RHODE 3                    11.30u

VOW H3         Uit       BOEKEL-SPORT 5     11.00u

VOW H4         Thuis    AVANTI’31 9                        11.00u

V.O.W. dames zondag 30 oktober 2011

VOW D1         Uit       HEESWIJK                 10.00u

 

SPORTUITSLAGEN

VOW  jeugd  zaterdag 22 oktober 2011

VOW F3         Handel F2                    1-8

V.O.W. veteranen zaterdag 22 oktober 2011

VETERANEN VOW               - ERP                          1 - 1

V.O.W. senioren zondag 23 oktober 2011

DAMES

BEKER - VOW D1    NLC’03                      1 - 1

VOW D2         DAMES EVVC                       1 - 1

 

 

 

Welkom op de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2011.

Op donderdag 10 november a.s. organiseert De Mantelzorgwinkel wederom de jaarlijkse  Dag van de Mantelzorg, bestemd voor alle mantelzorgers uit de gemeenten Boekel, Landerd, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel.

De Dag van de Mantelzorg is een blijk van waardering voor al die mensen die gedurende langere tijd zorgen voor een naaste die ziek, gehandicapt of op leeftijd is.

Deze middag bent u als mantelzorger welkom tussen 13.00 en 13.30 uur, waarbij we  de heer Riny van Rinsum, wethouder van de gemeente Veghel bereid hebben gevonden deze bijeenkomst te openen.  U kunt geheel vrijblijvend deelnemen aan diverse creatieve en actieve workshops of de fijne kneepjes leren van het bridgen of biljarten. En als afsluiting  volgt er een vrolijk optreden van een verassende cabaretgroep met zang en korte sketches, onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Deze ontspannende en creatieve dag, mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en sponsors, wordt gehouden in wijkcentrum de Lapvoet, gevestigd in multifunctioneel centrum De Magneet aan de Leest 45 in Veghel en duurt tot 16.45 uur.

Bent u mantelzorger en wilt u graag bij deze bijeenkomst aanwezig zijn, meldt u dan nu aan bij De Mantelzorgwinkel via telefoonnummer 0413-334780 of info@demantelzorgwinkel.nl.

 

 

Uitslag ballonnenwedstrijd VOW

 

Ballon van:              Ontvangen:      Vindplaats        Afstand    Hemelsbreed

                                                                                in km   via Google Earth

Fleur van Moorsel   16-6     Hambergen Duitsland     383,0   294,0

Mike van Dijk           20-6     Munster Duitsland      181,7       150,2

Ties Adriaans           20-6     Hortsmar Duitsland     178,2       133,2

Stijn van Uden          9-7       Alstatte Duitsland       148,6       112,2

Jesse Gloudemans   22-6     Aalten Nederland         118,2       81,8

Pleuni van Zutphen 25-6     Aalten Nederland         115,1       73,9

Roy v.d. Oever         25-6     Aalten Nederland         115,1       73,9

Bram v/d Linden       18-6     Meghelen Nederland   109,3       65,8

Vince v. Hoessel      14-6     Suderwick Duitsland   116,9       72,8

Joost van Gorkum    25-6     Garten Duitsland          62,3         48,1

Rik van Beek             16-6     Groesbeek Nederland  57,2         35,3

Richelle v. Zutphen 18-6     Gassel Nederland         34,6         25,4

 

 

 

 

Carnavalsvereniging

De Reigers Zijtaart

 

Hallo Reigers en Reigerinnen,

 

Over 3 weken wordt de nieuwe Prins onthuld!

Dat kan voor enkelen een extra motivatie zijn om met een creatie voor de dag te komen tijdens de optocht van het carnavalsjaar 2012.

 

Daarnaast zijn wij altijd enorm enthousiast, dat er vele fanatieke wagenbouwers al tijdig hun ideeën op tafel leggen of zelfs al begonnen zijn met het bouwen van hun praalwagen.

Het is te hopen dat de groepen die een carnavalswagen gaan bouwen wederom bij hun huidige bouwlocatie van harte welkom zijn.

Het is van wezenlijk belang dat men hier zuinig mee om moet gaan, want zonder bouwplaats;

géén optocht  met schitterende praalwagens.

Vanuit de andere deelnemers; loopgroepen en individuen of duo’s is het gebruikelijk dat deze creaties pas op een later moment worden verzonnen.

Maar ook deze zien wij ieder jaar weer graag deelnemen aan de optocht met hun ludieke verzinsels of zelfs soms met een bepaalde boodschap.

Graag willen wij iedereen heel veel bouwplezier toewensen in de komende wintermaanden.

Laat de kou niet de overhand krijgen, maar kijk vooral uit naar de vele gezellige momenten die men beleefd tijdens het bouwen van een carnavalswagen of tijdens het creëren van een leuk idee voor individu, duo of loopgroep.

Wij hopen voor het publiek dat deze, net als vorig jaar, weer een prachtige optocht mogen bewonderen.

De Carnavalsgroeten van de Optochtcommissie Zijtaart.

Selectie dressuurwestrijdpony’s in Mariaheide

Zondag hebben onze ponyruiters in manege Hoogerduinen goede resultaten behaald. Het was koud maar de zon scheen prachtig. De pony’s waren mooi gepoetst en ingevlochten. In totaal zijn er 4 selectie wedstrijden die meetellen voor de Brabantse kampioenschappen. Dus zet hem op ruiters volgende keer beter als het deze keer niet zo goed is gegaan! Hieronder de resultaten.

Aniek van Kemenade met Pebbles in de klasse AL1 183 punten, 3e plaats!

Sharen van Malsenmet Kaliber in de klasse DM1 172 ptn

Met Amirahin de klasse DM1 160 punten

Joyce van Heertum met Sally in de klasse BL1  168 punten

Emma Boes met Perry in de klasse CL2 194 ptn, 2e plaats!

 

 

KIENEN V.O.W.

 

 

 

WOENSDAG 16 november 2011

 

KANTINE

SPORTPARK DE VONDERS

 

HOOFDPRIJS € 250,00

 

AANVANG 20.00 UUR

 

 

 

 

 

Preventietips tegen woninginbraak

 

Alleen samen met u kan de politie criminaliteit aanpakken. Wij hebben uw hulp hard nodig bij de opsporing van misdrijven. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van personen en bel direct de politie. In een acute noodsituatie kunt u het alarmnummer 112 bellen. Aan de hand van de melding wordt de inzet bepaald. U begrijpt dat op een melding "Er wordt nù ingebroken" door de politie anders gereageerd wordt dan op "Er is afgelopen nacht ingebroken". In dat laatste geval kunt u 0900-8844 bellen. Als er bijvoorbeeld laat in de avond wordt aangebeld, maar er niemand voor de deur te zien is. U denkt misschien 'kattenkwaad', maar het kan ook een inbreker zijn, die controleert of er iemand thuis is in de straat. Geef dit dan toch door via 112, daar helpt u mogelijk de politie mee.

 

Tien tips om uw woning te beschermen

De meeste woninginbraken worden gepleegd, omdat de gelegenheid zich voordoet. Daarom enkele tips waar u mee aan de slag kan en wat u moet doen of laten om een inbreker zo min mogelijk gelegenheid te geven:

1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Sluit uw ramen en deuren af, ook als u maar even weg bent. Denk hierbij ook aan uw garage, kelder en toiletruimte.

2. Doe uw voordeur en uw achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken (flipperen). Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen (gaatjes boren en hengelen).

3. Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg. Plaats buitenlampen.

4. Laat geen ‘klimvoorwerpen’, zoals ladders, kliko's en andere grote voorwerpen buiten liggen, waarmee inbrekers gemakkelijker uw woning binnenkomen.

5. Hang geen adres aan uw sleutelbos. Want als u een sleutelbos met uw adres verliest, kan iedereen uw huis in.

6. Leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Bijvoorbeeld onder een bloempot. Inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt. Leg ook uw autosleutels binnen niet op een voor de hand liggende plek.

7. Zorg dat je geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet kunt zien. Leg ze het liefst in een kluis.

8. Komt u een paar dagen, of langer, niet thuis? Vraag dan uw buren, familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat uw huis er bewoond uitziet, door bijvoorbeeld wat servies of tijdschriften op tafel te leggen of door de buren gebruik van uw oprit te laten maken.

9. Zeg niet op uw voicemail dat u niet thuis bent. En schrijf niet op Facebook dat u met vakantie bent. En natuurlijk ook niet op Hyves, Twitter of andere sociale media.

10. Pas op voor zogenoemde 'babbeltruc'-mensen, die met een smoesje uw woning binnen willen komen. Denk aan gevelreinigers, meteropnemers en dergelijke. Vraag hen altijd om hun legitimatie.

 

Aangifte doen

Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden.

 

Checklist na een inbraak

De politie komt bij u thuis om u te helpen de eerste maatregelen te nemen, de aangifte bij u op te nemen, een technisch sporenonderzoek en een buurtonderzoek in te stellen. Laat de situatie in uw woning zoals hij op dat moment is, raak niets aan en verplaats geen voorwerpen.

 

Blokkeren bankpassen/ creditcards:

Bankpassenmeldcentrale: 0800-0313

Blokkeren creditcards: 030-28 35 555

Visa: 020-66 00 611

 

Blokkeren GSM:

KPN: 06-12001200

Online: 06-28500777

Telfort: 0900-9596

T-Mobile: 0800-7111

Vodafone: 06-54500100

 

Meer informatie over inbraakpreventie:

Samen tegen inbrekers: www.samentegeninbrekers.nl

Regiopolitie Brabant-Noord: www.politie.nl/Brabant-Noord/preventie

Politie Keurmerk Veilig Wonen: www.keurmerkveiligwonen.nl

Stichting M (Meld Misdaad Anoniem):         www.meldmisdaad.nl

Volg de politie ook op Twitter via www.twitter.com/tegeninbrekers.

Danielle Michiels, wijkagent voor Zijtaart

 

Contactgegevens wijkagent,

Naam: Danielle Michiels

Functie: wijkagent Eerde, Zijtaart en de Veghelse bedrijventerreinen.

Werkplek: politiebureau Veghel, Stadhuisplein 4, 5461 KS Veghel.

Telefoon: 0900-8844 (vragen naar mij zodat ze je doorverbinden met het politiebureau in Veghel)

E-mail: danielle.michiels@brabant-noord.politie.nl

Twitter: @wijkag_veg01

Spoedmeldingen: tel 112.

 

 

 

Ik doe mee, Wmo bijeenkomst gemeente Veghel

 

De WMO-Raad en de gemeente vinden het belangrijk (opnieuw) met inwoners in gesprek te komen over de Wmo. Daarom hebben zij gezamenlijk het initiatief genomen tot een Wmo-bijeenkomst op 9 november in Ambiance, N.C.B. laan 95 te Veghel, waarvoor wij iedereen van harte uitnodigen. Het wordt een informatieve en vooral ook leuke avond met medewerking van FactorActeurs. Zij spelen een aantal scènes, soms grappig soms serieus, waarna er volop ruimte is voor uw reactie. Centraal staat het ‘gewoon’ meedoen en mee kunnen doen in de Veghelse samenleving. Alle inwoners van Veghel zijn van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is volop in ontwikkeling. Bij de start van de Wmo heeft u onder andere via de bijeenkomsten van het Wmo-café uw inbreng kunnen leveren. Vervolgens is de WMO-Raad Veghel een belangrijke gesprekspartner geworden voor de gemeente.

Maar ook u bent en blijft een belangrijke gesprekspartner.

 

 

Het programma voor 9 november is als volgt:

19.30 Zaal open, de koffie en thee staan voor u klaar

20.00 - 20.05 Welkom door de voorzitter van de WMO-Raad Veghel, mevrouw José de Boer.

20.05 - 21.00 Informatief programma verzorgt door FactorActeurs.

21.00 - 21.30 Afsluitend samenzijn onder het genot van een drankje.

Tijdens dit samenzijn zijn de leden van de WMO-Raad en de medewerkers van de gemeente beschikbaar voor vragen.

Belangstellenden kunnen zich melden via e-mail (ikdoemee@veghel.nl) of telefonisch (14 0143)

 

 

 

Bij MATCH laat jij die ogen weer stralen!

 

Koen (10 jaar): "Ik kijk er elke keer weer naar uit. Eindelijk heb ik nu ook wat leuks te vertellen in de klas!"

 

Een fijne ontspannen middag voor een kind, daar draait het om bij vrijwilligersproject MATCH. Kinderen en jongeren (6 t/m 16 jaar), die door omstandigheden behoefte hebben aan een steuntje in de rug, worden bij MATCH gekoppeld aan een volwassen vrijwilliger. Samen met “hun maatje” ondernemen ze wekelijks gezellige activiteiten. Poffertjes bakken bijvoorbeeld, knutselen, een potje kaarten of een boswandeling maken met de hond. De positieve aandacht die kinderen zo ongemerkt krijgen, brengt veel teweeg; een blije lach, meer openheid, een twinkeling in de ogen, nieuwe vaardigheden, een ontspannen gezicht, …

MATCH is dringend op zoek naar versterking van vrijwilligers uit Veghel en omgeving. Dus ben jij 18 jaar of ouder, positief ingesteld en wil je graag iets betekenen voor een ander? Meld je dan aan als vrijwilliger bij MATCH!

MATCH wordt uitgevoerd door Stichting Oosterpoort in samenwerking met CJG Geeft Antwoord, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de regio. Op woensdag 09 november aanstaande organiseert MATCH samen met het CJG een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats bij het CJG inlooppunt aan het Stadhuisplein 47 in Veghel. De avond begint om 19:30 uur. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie over MATCH kun je ook kijken op www.oosterpoort.org (onder de kop ‘organisatie’) of bellen naar 0412-465300.

 

 

 

Solistenconcours voor alle muzikanten van Zijtaart

Jaarlijks organiseert fanfare St. Cecilia een solistenconcours voor alle leden van de vereniging. Tijdens deze dag verschijnen vrijwel alle muzikanten alleen of met een groep op het podium om te strijden voor de eerste plaats. Alle optredens worden beoordeeld door een jury die aan het einde van de dag de winnaar bekend maakt.

Dit jaar vindt het solistenconcours plaats op zondag 11 december. Net zoals vorig jaar kunnen er ook weer muzikanten uit Zijtaart deelnemen aan het solistenconcours die geen lid zijn van St. Cecilia. Dit geeft een prachtige mogelijkheid om je muzikale talent aan een breed publiek te laten horen en je te laten beoordelen door de deskundige jury. Om deel te kunnen nemen moet je in Zijtaart wonen, muziekles volgen en over een eigen instrument beschikken. Tevens moet het uit te voeren nummer door de jury te beoordelen zijn.

Lijkt het je leuk om je muzikale talent aan alle inwoners van Zijtaart te laten horen? Geef je dan vóór 11 november 2011 bij Berrie van Sleuwen, Pater de Koningstraat 4 of door een mail te sturen naar bvsleuwen@home.nl met daarin: je naam en adres, telefoonnummer, naam van het te spelen muziekstuk en het soort instrument.en of je b wel/ geen* piano begeleiding nodig van Jeanne Verhoeven.

 

Je wordt dan automatisch ingedeeld.

Tot dan!

 

 

 

Interpunctie

Bemoeizucht van de omgeving

(deze artikeltjes worden geplaatst op www.interpunctie-praktijkgevallen.nl)

Ik wist dat de vrouw van Hans (José) kort geleden was overleden. Ik kende hen vanwege een probleem met hun zoon (toen 16, nu 26 jaar). De problemen van destijds waren voorbij. Nu wilde Hans zelf hulp. Hij vertelde dat hij Ingrid (getrouwd en 12 jaar ouder dan hij) had leren kennen. Ze hadden allebei behoeften aan goede gesprekken. Haar man vond dat ook goed.

Ik kende Hans als een serieuze man. José had veel psychische problemen gehad. Hans had veel zorgen gehad en was nauwelijks aan zichzelf toegekomen. Maar nu hij Ingrid kende, ontdekte Hans hoe geweldig het was om een maatje te hebben waar je alles tegen kunt zeggen, hoe heerlijk het is om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die het begrijpt, iemand die niet oordeelt, iemand die alleen maar luistert.

Wekelijks spraken ze een avond af. Soms gingen ze samen TV kijken, soms zaten ze hele avonden te kletsen met een glaasje wijn. Jan, de man van Ingrid vond het prima dat zijn vrouw in Hans een fijne gesprekspartner vond. Jan had zich altijd wat schuldig gevoeld dat Ingrid “het goede gesprek” bij hem zo miste. Ingrid knapte op van het contact met Hans, en Hans voelde zich er ook geweldig bij. Kortom: niets aan de hand!

Met de familie van José was er altijd weinig contact geweest. Alleen haar moeder leefde nog. Wekelijks ging Hans nog op bezoek bij de oude dame, zoals dat voorheen met José gebeurde. Van de overige familie hoorde hij niks. Hij wist zeker dat zij hem zouden veroordelen als ze zouden weten van de band met Ingrid, ook al was de relatie zuiver platonisch. Hij voelde zich steeds meer bezwaard om bij schoonmoeder met dit “geheim” op bezoek te gaan.

De hulp was slechts kortdurend: ik gaf enkele adviezen hoe hij zijn prioriteiten kon stellen, hoe hij de contacten met schoonmoeder gemakkelijker vorm kon geven, zonder zich bezwaard te voelen. Als de waarheid uit zou komen zou men hem naar verwachting laten vallen. Hans streeft daar niet naar, maar vindt dat nu hun probleem en niet het zijne.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp 

Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel

tel. 06-21.59.24.35.   www.interpunctie.nl

 

 

 

 

 

Persbericht Musica Vocalis

 

 

Het Udense Kamerkoor Musica Vocalis staat bekend om zijn concerten op hoog niveau. Op zondag 6 november 2011 zal het koor het prachtige Requiem van Fauré uitvoeren, onder leiding van onze vaste  dirigent  Esther Sijp. Orgelbegeleiding is in handen van Norbert Bartelsman en als solisten zullen optreden Boukje Hazeleger, sopraan en Mario Veldpape, bariton. Het concert zal plaats vinden in de Petruskerk te Uden, om 16.00 uur.Wij hopen op een grote belangstelling voor deze uitvoering: bekende, zeer aansprekende muziek . De toegangsprijs is E.10,00. Toegangskaarten zijn  verkrijgbaar in de voorverkoop bij boekhandel Edele Brabant, maar natuurlijk ook bij aanvang van het concert .

Nadere informatie : G.Kingma-Bakkum; tel:0413-263592; email:gu.kingma@kpnmail.nl

 

 

 

BreakOut / Open Errup 2e voorronde.

 

BreakOut, het Erpse zondagmiddagpodium voor beginnende bands, heeft de line-up klaar voor de 2e voorronde van de BreakOut-Open Errup bandwedstrijd seizoen 2011/2012.

In een sfeervolle zaal met een ‘vette’ geluidsinstallatie en een wervelende lichtshow kunnen de groepen podiumervaring opdoen en zich aan het grote publiek voorstellen. Even weg uit die kleine oefenruimtes en proeven aan het echte werk.

Ook dit jaar is er weer de samenwerking met Open Errup. In drie voorrondes en een finale, zullen de groepen, via een publieks en een jury prijs, strijden om twee fel begeerde plaatsen voor dit succesvolle 2-daagse Erpse Koninginnedag festival

In de 2-e voorronde zijn de bands die zullen optreden:

  • Black Mantis, hardrock uit Nederweert
  • GoGo Yubari, indie-pop uit Breda
  • The Marquees, pop/rock uit Nijmegen
  • Skuldig, nederpunk uit Vorstenbosch

Wederom een gevarieerd programma met verschillende muzikale stijlen, om de vingers bij af te likken. Tijd en plaats van handeling, zondagmiddag 13 november in het Jeugd en Jongerencentrum JJC aan de Ottenstraat in Erp. Aanvang 14.00uur, zaal open vanaf 13.30uur en de entree is gratis. Dus Come in en Break out. Beginnende bands kunnen zich aanmelden op breakout@jjc-erp.nl. Meer informatie op www.jc-erp.nl.

 

 

 

 

 

BillyBird houdt poorten open tijdens Nacht van de Nacht

 

 

Op zaterdagavond 29 oktober – de nacht waarin officieel de wintertijd ingaat -  neemt BillyBird Park Hemelrijk in het Brabantse Volkel (gemeente Uden) alweer voor de vierde keer deel aan de Nacht van de Nacht. Alle attracties in het park blijven tot maar liefst 22.00 uur geopend en er worden tal val nachtelijke activiteiten georganiseerd.

 

Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties vragen op zaterdag 29 oktober extra aandacht voor de schoonheid en het nut van de nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Het doven of dimmen van lampen levert niet alleen een flinke energiebesparing op; het is ook beter voor dier en mens. Elk jaar wordt het lichter en lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte, leegheid en weidsheid van de nacht en het heelal. Want wat is er nou mooier dan een hemel vol duizenden schitterende sterren?

 

Avondopenstelling

BillyBird Park Hemelrijk steunt dit jaarlijkse initiatief door met een speciaal avondprogramma deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. De binnenspeeltuinen Zeeroversland en de Kinderkermis zijn op deze avond niet tot 18.00 uur, maar tot 22.00 uur geopend. Ook de supersnelle familie-achtbaan, de bootjesglijbaan Splash!, het spannende touwenparcours, de reusachtige klimberg Hemelaya én de waterfietsen zijn tijdens de Nacht van de Nacht geopend! Om klokslag 20.00 uur dooft het park de verlichting en treedt de duisternis in. De Fire Flowers uit Enschede geven dan een spectaculaire vuurshow in het park met vuurpoi’s. Verder staan er telescopen van de Nederlandse Jeugdvereniging voor Ruimtevaart en Sterrenkunde opgesteld waardoor je een glimp op kunt vangen van de prachtige sterrenhemel, is er een groot kampvuur op de kade waaraan je jezelf kunt opwarmen en worden er gratis marshmallows geroosterd. BillyBird heeft voor de Nacht van de Nacht ook enkele duistere figuren uitgenodigd in het park; heksen, monniken en andere engerds die je ’s nachts liever niet tegenkomt. Maar geen nood; deze bijzondere gasten komen niet om bang te maken! Zij vinden het zo leuk dat ze mogen komen dat ze beloofd hebben geen vlieg kwaad te doen! 

 

 

Vanaf 18.00 uur schakelt Hemelrijk over naar een speciale entreeprijs van slechts € 5,00 p.p. Alle activiteiten zijn bij de entreeprijs of het abonnement inbegrepen. Het is uiteraard ook mogelijk om op deze avond een kinderfeest te vieren bij Hemelrijk. Ook met een kinderfeestarrangement kan men tot 22.00 uur in het park verblijven en deelnemen aan alle activiteiten. Kijk voor meer informatie op www.billybird.nl of op www.laathetdonkerdonker.nl.

 

 

BILLYBIRD PARK HEMELRIJK

BillyBird Park Hemelrijk biedt de bezoeker een unieke combinatie van zowel binnen- als buiten plezier.

Kinderen kunnen zich uitleven in de grote binnenspeeltuinen Zeeroversland en de Kinderkermis.

Buiten is er een spectaculaire familie-achtbaan, een Verkeersspeeltuin en een uitgestrekt survivalgebied met daarin o.a. de klimberg Hemelaya, een touwenparcours en de bootjesglijbaan Splash! Hemelrijk is 365 dagen per jaar geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het park bevindt zich aan de Zeelandsedijk in het Brabantse Volkel (gem. Uden). De all-in toegangsprijs in oktober (Trekvogeltarief) bedraagt normaal gesproken € 7,95 per persoon, dit is inclusief alle attracties die het park te bieden heeft. Voor abonnementhouders en kinderen tot 3 jaar is de toegang gratis. Voor meer informatie kunt u www.billybird.nl raadplegen.

 

 

 

MiK start met gitaarles online

 

MiK kunsteducatie is gestart met het aanbieden van gitaarles via internet. Hiermee is MiK de eerste in de regio die op deze manier een volwaardige online gitaarcursus aanbiedt. Wat heb je nodig? Een gitaar, een laptop of computer met webcam, dat is alles. Voor mensen die niet gebonden willen zijn aan lestijden en locaties, maar toch op een gedegen manier gitaar willen leren spelen.

 

De kosten bedragen € 37,50 euro per maand, je schrijft je in voor één jaar en dat kan op elk moment beginnen. Door persoonlijke contactmomenten, feedback, thuisopdrachten en betrokken, gekwalificeerde gitaardocenten, garandeert MiK je een jaarcursus van uitstekende kwaliteit.

 

MiK kunsteducatie richt zich met www.DigiMiK vooral op de 12 jaar en ouderen. Deze nieuwe online muziekschool van MiK heeft nu nog alleen gitaarles in het pakket. In een later stadium volgen andere instrumenten. De voorbereiding heeft de nodige tijd gekost omdat MiK een echte, kwalitatief goede cursus wil aanbieden. Er zijn van MiK twee vakdocenten gitaar nauw betrokken; zij geven feedback op de thuisopdrachten. Cursisten hebben met deze docenten vijf persoonlijke contactmomenten om de voortgang te checken en monitoren. Daarnaast beheert Will Jonkers, zelf voormalig gitaardocent van MiK, het digitale platform www.DigiMik.nl.

 

Hoe werkt het concreet? Dat is heel eenvoudig. Als je je inschrijft voor gitaarles online ontvang je een inlognaam en code. Daarmee heb je een jaar lang toegang tot de lessen. De uitleg is duidelijk en overzichtelijk. Er zijn blokken van drie of vier lessen,die je elke keer afrondt met een opdracht en dan ga je weer door naar het volgende niveau. De docent controleert, geeft digitaal feedback en gedurende het jaar is er een aantal face tot face momenten. MiK kunsteducatie levert hiermee een volwaardige gitaarcursus voor mensen, die door wat voor omstandigheden dan ook, niet zo snel terecht komen bij een muziekschool.

 

 

 

Ik val op!

 

Onder het motto ‘Ik val op!’ zal de politie in de gemeente Veghel de komende maanden intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. De actie start op maandag 31 oktober en loopt tot en met 15 januari. De actie richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. “Ik val op!” is een gezamenlijk initiatief van alle gemeenten die in de regio Noordoost-Brabant samenwerken, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de provincie Noord-Brabant.

 

Tijdens de hele handhavingperiode zal meteen verbaliserend worden opgetreden. Rijden zonder brandend voor en/of achterlicht. Kosten: 40 euro. Rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers en de wielen. Kosten 25 euro. Goed gedrag wordt beloond. Elke gecontroleerde fietser mét goede fietsverlichting of goed zichtbaar gedragen verlichting kan een kleine attentie krijgen. Door middel van berichten in de media en lessen op scholen wordt de verlichtingsactie aangekondigd en wordt het belang van goede fietsverlichtingsactie nog eens aangestreept.

 

De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland voeren tijdens de actieperiode zo veel mogelijk preventieve fietsverlichtingscontroles uit, bij voorkeur op scholen. Alle scholen in de regio ontvangen een lesbrief over fietsverlichting en alle leerlingen uit het basisonderwijs worden uitgenodigd mee te doen met de grote prijsvraag 'Val jij op?' Zij maken een stripverhaal waarmee ze anderen duidelijk maken waarom verlichting en zichtbaarheid in het donker zo belangrijk is. De winnende scholen ontvangen hun prijs uit handen van het Brabants VerkeersVeiligheidteam. De scholen voor voortgezet onderwijs benadrukken naast de lessen het belang van fietsverlichting door het ophangen van spandoeken.

 

Ook in de andere regio's in Brabant wordt aan de actie aandacht besteed. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijkste doel van de actie dat we met zijn allen begrijpen dat als het schemerig genoeg is, het aandoen van je fietsverlichting er gewoon bij hoort. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Kortom, val op, daar kun je mee thuiskomen!

 

 

 

Klooster Zijtaart geopend

 

Afgelopen vrijdag opende het klooster in Zijtaart haar deuren, na een ingrijpende verbouwing. Dat is 110 jaar nadat het klooster werd gesticht. Huize Cecilia, zoals het toen heette, was een fonkelnieuw klooster, naar ontwerp van Van Groenendael, een leerling van de vermaarde Pierre Cuypers.

 

Het klooster was 100 jaar geleden veel meer dan een gebouw waarin de zusters Franciscanessen woonden. Het deed daarnaast dienst als meisjesschool. Ook was er de zieken- en ouderenzorg voor Zijtaart en omgeving ondergebracht. In die zin was het klooster met de kerk en de pastorie het kloppend hart van het dorp.

En niet alleen is dit een heel uniek project voor Veghel, voor Zijtaart. Ook voor Brabant is het een bijzonder project, vooral om de manier waarop het cultureel erfgoed is behouden.

 

In 2004 heeft de gemeenteraad besloten dat het klooster bij een eventuele herontwikkeling opnieuw een centrale plaats in het dorp zou moeten krijgen. Dat is vastgelegd in de structuurvisie die dat jaar is vastgesteld. Toen in 2005 de laatste zusters het klooster verlieten, is een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Dat leidde ertoe dat wij als gemeente het gebouw in 2006 hebben aangekocht.

In die zes jaar is een bedrag van ruim 11 miljoen euro geïnvesteerd in deze accommodatie. Met man en macht is eraan gewerkt. Na een fase van planvoorbereiding bleek een aanvullend krediet nodig om de plannen te kunnen realiseren. De gemeenteraad heeft daar na een goede discussie mee ingestemd. In januari 2011 startte de verbouwing. . Dat was het begin van het vernieuwde klooster, waarin niet alleen de basisschool Edith Stein en dorpshuis de Korenmolen hun onderdak vinden, maar waar ook een gezamenlijke gym- en evenementenzaal is gerealiseerd. Ook is er ruimte voor de peuterspeelzaal en kinderopvang door het Pluuke, is er een steunpunt voor de bibliotheek, een ruimte voor het consultatiebureau en een pinautomaat.

 

De forse investering, is mogelijk gemaakt door de gemeenteraad van Veghel. Maar ook een aantal andere partijen heeft – letterlijk – een duit in het zakje gedaan 2 miljoen is afkomstig van andere partijen. Zo is 750.000 euro geleend tegen een lage rente van het stimuleringsfonds Volkhuisvesting, omdat zij op die manier projecten ondersteunen die de vitaliteit in kleine kernen bevorderen. Voor de multifunctionele bewegingsruimte, de gymzaal, heeft de EU 490.000 euro bijgedragen uit POP-2. Het plattelandsontwikkelingsprogramma.

 

De grootste externe bijdrage kwam van de provincie. Bij de opening was daarom ook Brigitte van Haaften, als gedeputeerde verantwoordelijk voor het kleinekernenbeleid, als gast aanwezig.  In het kader van de Idops en de bijbehorende leefbaarheidsagenda heeft de provincie 1 miljoen euro bijgedragen. Ook via de subsidieregeling voor het behoud van cultureel erfgoed is een bijdrage gedaan van 100.000 euro. Voor de ontwikkeling van de speelruimte in de kloostertuin kwam een bijdrage van 40.000 euro. Daarmee wordt een inspirerende omgeving van natuur- en milieueducatie mogelijk.

 

 

Vleermuisdeskundige Gerard van Leiden

 

“Leef en beleef!” Zo roept Gerard van Leiden kinderen achter hun computer vandaan. Ga de natuur in!

 Hij hoopt dat ouders en opvoeders hun kinderen de kans (willen) geven om de natuur te beleven. Zelf is hij sinds zijn 11de al bezig met het onderwerp vleermuizen.

 Van Leiden heeft opgemerkt dat er langs de Aa geen dikke bomen staan met holten waaraan onder meer  vleermuizen behoefte hebben.

 Daarom heeft hij de Groene handdruk gebruikt voor de aanschaf van vleermuiskasten voor dit gebied. Vleermuizen kunnen hierdoor meer hangplekken vinden langs de Aa. Soorten als grootoorvleermuis, watervleermuis en dwergvleermuis maken graag van deze kasten gebruik.

Volgens Van Leiden is er voedsel in overvloed voor de vleermuis, en een divers landschap, dat voor deze dieren geschikt is.

 

 

 

 

Opening expositie Landkunst in Het Groene Woud

 

VEGHEL – Van 30 oktober t/m 24 december 2011 is de expositie Landkunst in Het Groene Woud te bewonderen bij Kunstgroep De Compagnie te Veghel. De expositie toont werk van de kunstenaars Stefany Karghoti, Jantien de Bruin en Erwin van Amstel. De tentoonstelling wordt geopend  op zondag 30 oktober om om 16.00 uur en wordt verzorgd door Noud Heerkens, filmmaker, cura­tor, docent Academie AKV St. Joost. De galerie van Kunstgroep De Compagnie bevindt zich het Middegaal 23-25 te Veghel. Kijk voor meer informatie op de website www.kunstgroepdecompagnie.nl

 

Expositie Landkunst in Het Groene Woud werd deze zomer voor de vijfde keer

geor­ganiseerd door het bkkc en Streekraad Het Groene Woud en De Meierij en Euro Land Art. Als leidend thema voor landkunst 2011 koos de organisatie ‘De Ontmoeting’: de ontmoeting tussen stad en land, tussen de kunstwerken en de locatie en tussen de kunstwerken en de bewoners en gebruikers van Het Groene Woud. Ontwerpers, ruimtelijk werkende kunstenaars, een videokunstenaar, fotografen en schrijvers, allen kregen een opdracht in deze context. Deze tentoonstelling in De Compagnie toont het werk van kunstenaar Stefany Karghoti en de fotografen Jantien de Bruin en Erwin van Amstel, die bij Landkunst 2011 betrokken werden.

 

Het landschap van Het Groene Woud - een van de drie Landschappen van Allure, zoals de provincie ze betitelt - is rijk gevarieerd. Maar het is niet in alle gevallen het romantische landschap dat men graag zou willen zien, ook al bezit het nog steeds ongelooflijk veel fraaie plekken. De boomteelt bij­voorbeeld – van oudsher een belangrijke bedrijfstak – kent een onstuimige groei en is van grote economische betekenis, maar legt ook meer en meer beslag op de grond van Het Groene Woud, dat toch een beschermd Natio­naal Landschap is.

 

Van Amstel koos voor een eigenzinnige registratie van gebeurtenissen, feiten of handelingen die hij bij de verschil­lende kwekerijen aantrof. De Bruin volgde conform de opdracht een boom­kwekerij - een familiebedrijf - en maakte een serie documentaire beelden die aan de basis liggen van de intrigerende korte film die zij hier tentoon­stelt. Stefany Karghoti toont in deze expositie drie videowerken die elk op een andere wijze het thema ‘ontmoeten’ centraal stellen. De video’s fileren als het ware de werkelijkheid: tekst en beeld zijn losgeweekt van elkaar en deze vorm versterkt de gedachte dat communicatie tussen mensen onder­ling en tussen de mens en zijn omgeving niet een gelopen koers is.

 

 

 

Sociaal raadsliedenwerk helpt bij consumentenzaken

 

Het Sociaal raadsliedenwerk wijst u de weg in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten, regelingen, formulieren en instellingen. Voor Zijtaart vindt u hun kantoor aan de Pater van den Elsenlaan 13 te Veghel. U kunt dagelijks terecht na het maken van een afspraak (0413-366986). Het raadsliedenwerk is een onderdeel van Aanzet evenals het algemeen maatschappelijk werk, het schoolmaatschappelijk werk en het jeugdpreventiewerk.

 

Uit de praktijk van de Sociaal Raadsman…

Ans had voor haar dochter een spelcomputer gekocht. Na twee maanden werkte de computer niet meer goed en konden sommige spelletjes niet meer worden gespeeld. De teleurstelling was natuurlijk groot.

In de winkel waar ze de spelcomputer had gekocht zei de verkoper dat er wel garantie op zat maar dat hij kon zien dat er niet goed met de spelcomputer was omgegaan. De knopjes waren te hard ingedrukt en dat viel niet onder de garantie. Een reparatie kwam voor eigenrekening van Ans. Ans begreep er niks van en ze heeft mij als sociaal raadsman ingeschakeld.  We hebben met de verkoper gebeld maar die hield voet bij stuk.  Een koper mag van een  dure spelcomputer verwachten dat de knoppen niet na 2 maanden al kapot zijn en we hebben Ans geadviseerd om het te laten repareren Wij schreven er een begeleidende brief bij. Ans heeft onze raad opgevolgd en na een week kreeg ze de gerepareerde spelcomputer terug zonder dat hiervoor kosten in rekening werden gebracht!

Zowel in de Europese richtlijnen als in het burgerlijk wetboek staat dat als je iets verkoopt dit ook goed moet zijn.

Voor zulke vragen kunt u bij de sociaal raadslieden terecht. Zij helpen u met het invullen van formulieren en aanvragen van voorzieningen. Ze geven u advies over allerlei financiële vragen en schrijven bezwaar- en beroepsschriften plus brieven.

 

Andre van Mierlo,

Sociaal Raadsman

 

 

 

 

 

 

Bij MATCH laat jij die ogen weer stralen!

 

Koen (10 jaar): "Ik kijk er elke keer weer naar uit. Eindelijk heb ik nu ook wat leuks te vertellen in de klas!"

 

Een fijne ontspannen middag voor een kind, daar draait het om bij vrijwilligersproject MATCH. Kinderen en jongeren (6 t/m 16 jaar), die door omstandigheden behoefte hebben aan een steuntje in de rug, worden bij MATCH gekoppeld aan een volwassen vrijwilliger. Samen met “hun maatje” ondernemen ze wekelijks gezellige activiteiten. Poffertjes bakken bijvoorbeeld, knutselen, een potje kaarten of een boswandeling maken met de hond. De positieve aandacht die kinderen zo ongemerkt krijgen, brengt veel teweeg; een blije lach, meer openheid, een twinkeling in de ogen, nieuwe vaardigheden, een ontspannen gezicht, …

 

MATCH is dringend op zoek naar versterking van vrijwilligers uit Veghel en omgeving. Dus ben jij 18 jaar of ouder, positief ingesteld en wil je graag iets betekenen voor een ander? Meld je dan aan als vrijwilliger bij MATCH!

 

MATCH wordt uitgevoerd door Stichting Oosterpoort in samenwerking met CJG Geeft Antwoord, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de regio. Op woensdag 09 november aanstaande organiseert MATCH samen met het CJG een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats bij het CJG inlooppunt aan het Stadhuisplein 47 in Veghel. De avond begint om 19:30 uur. Je bent van harte welkom!

 

Voor meer informatie over MATCH kun je ook kijken op www.oosterpoort.org (onder de kop ‘organisatie’) of bellen naar 0412-465300.

 

 

Bijschrift foto: een stralend stel! (foto Match)