Zijtaarts Belang Dorpsnieuws


Dorpsnieuws  Zijtaarts Belang > Archief jaargang 21   2011-2012 > Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 42

Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 42


11 juli 2012 - 25 juli 2012

© zijtaarts belang

Donaties:

Banknr. 1608 09 002

t.n.v. Stg. Dorpsnieuws

Zijtaarts Belang

Rabobank Uden-Veghel

info / kopij :

 Dorpsnieuws@ZijtaartsBelang.nl
Klik hier voor pdf-versie: 

Zijtaarts Belang jrg 21 nr 42KERKBERICHTEN

 

Zondag: 15 juli 9.30 u. Pater J. Janssen (Samenzang)

Wij gedenken in deze viering:

Jrgt. Zus van de Ven en Annie van de Ven-van Zutphen; Mnd.ged. Truus van Boxmeer-van de Ven; Adriaan en Anna van Dommelen-Thijssen (nms.Anna en Anja van Dommelen); Jos Schepers; Cor van Bakel en overl.fam.; Jo van Zutphen (nms. Marij, kinderen en kleinkinderen); Bijzondere intentie.

Zondag: 22 juli 9.30 u. Pater J. Janssen (Samenzang)

Wij gedenken in deze viering:

André van den Oever; Mnd.ged. Harrie van Sleuwen; Overl.oud. Driek en Frieda van Doorn-van Nunen en zoon Wim; Overl.oud. van Berkel-van der Steen. Uit dankbaarheid voor een 90ste verjaardag; Marietje van Hoof- van Asseldonk.

Mededeling:

Op zaterdag 25 augustus wordt weer de jaarlijkse bedevaart voor Veghel e.o. naar KEVELAER gehouden. De kosten zijn €. 18,00 voor volwassenen en €. 10,00 voor kinderen. Men kan zich hiervoor in de week van 6 augustus t/m 10 augustus opgeven bij Christien van Helvoirt, Ceciliastraat 6, tel.nr. 36 58 61.

 

 

 

Nog een paar plaatsen voor zomeractiviteiten Veghel

De Zomerse Ontmoetingen, die in de eerste week van juli van start gingen, zijn een groot succes. De bibliotheek, de KBO’s en het ouderenwerk van Vivaan mogen tevreden zijn over het aantal aanmeldingen. Van de 26 geplande activiteiten voor de 55+-ers uit de gemeenten Veghel, gaat er één niet door vanwege te geringe belangstelling. Voor enkele andere was de wachtlijst zo groot, dat de organisatoren besloten hebben die activiteiten nog een keer te doen, zodat alle liefhebbers aan hun trekken komen. De reacties van de eerste deelnemers zijn erg positief. Voor mensen die tot nu toe geaarzeld hebben om in te tekenen, zijn er nog twee activiteiten waarvoor ze kunnen inschrijven. Op dinsdagmiddag 23 juli om 14.00 uur begint de workshop bloemschikken. De deelnemers maken, eventueel aan de hand van een voorbeeld en met veel tips van de docente, een prachtig zomerboeket dat ze na afloop mee naar huis krijgen. Maandagmiddag 6 augustus is ingeruimd voor een workshop kleur, stijl en imago. Deelnemers krijgen adviezen over welke kleuren bij hen passen en welke kleding ze het beste bij hun uiterlijk kunnen dragen. Tot een week voor aanvang van deze activiteiten kunnen belangstellenden zich nog aanmelden. Dat kan bij Vivaan, op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur tel.nr (0413) 36 73 09 en op het e-mailadres ouderenwerk@vivaan.nl.

 

 

Nieuwe openingstijd

Prikpost in Zijtaart.

 

De prikpost is gevestigd in Het Klooster (Dorpshuis) aan de Past. Clercxstraat 50. Iedere donderdagochtend is de prikpost geopend van 8.00 uur tot 08.45 uur (wel vanaf 8.00u. aanwezig zijn).

 

De prikpost is er niet alleen voor trombosedienstpatiënten. Wanneer er bloed geprikt moet worden via de huisarts of specialist kan men ook naar de prikpost komen. Patiënten kunnen hier ook ander laboratoriummateriaal afgeven.

 

 

Meldingen en klachten in de openbare ruimte

Wanneer u gebreken in de openbare ruimte constateert, kunt u hiervan melding maken bij de gemeente. U kunt een melding doen over bijvoorbeeld de volgende zaken: reiniging (zwerfvuil), onderhoud groen, verharding (losliggende stoeptegels, gaten in de weg), riolering, verlichting, straatmeubilair, verkeer, ongediertebestrijding (overlast van wespen, ratten, muizen etc.).

De gemeente onderzoekt naar aanleiding van uw melding het probleem en zorgt voor een passende oplossing. De melding wordt afgehandeld binnen een vastgestelde normtijd (afhankelijk van de melding).

U kunt uw melding telefonisch doorgeven aan de Servicemelddesk: (0413) 38 66 44.

 

 

Zomersluiting Bibliotheekpunt

Het bibliotheekpunt in Zijtaart is gesloten gedurende de hele basisschoolvakantie van maandag 2 juli tot en met zondag 12 augustus. In de zomervakantie kunnen leden uit Zijtaart gewoon terecht in Veghel en de openingstijden zijn hier: dinsdag - donderdag - vrijdag van 11.00 -19.00 uur en zaterdag van 10.00 -13.00 uur.

 

 

 

 

Van de redactie

Ook de redactieleden van Dorpsnieuws Zijtaarts Belang zijn weer hard aan vakantie toe.

Vandaar dat we ook in deze periode een tweetal weken geen krant uitbrengen.

Op woensdag 18 juli en woensdag 1 augustus 2012 zal Dorpsnieuws Zijtaarts Belang niet verschijnen.

Noteer dit en houdt er rekening mee dat uw berichten tijdig worden aangeleverd.

We wensen iedereen een hele fijne vakantie!!

 

 

BELANGETJES

 

Te koop: John van Zutphen Diervoeders, Antoniusstraat 40, Keldonk, tel. (0413) 21 20 24. Voor al uw voeders, vogelzaden, meststoffen, kalk, moskiller, houtvezel, zaagsel enz. (ook kleinverpakkingen). Afhalen dinsdag en vrijdag na 18.00 uur, zaterdag na 13.00 uur.

 

Oud ijzer: U kunt nog steeds oud ijzer bij ons brengen. Wij zijn echter niet meer in de gelegenheid om het bij u op te halen. Bedankt voor uw begrip. Fam. Van Kasteren, Biezendijk 26, Zijtaart. Tel. (0413) 36 57 42 of (06) 222 477 39.

 

Te  koop

Mooi wit prima printer papier

Data Copie 80 grams

van € 6,99 voor € 5,00 per pak van 500 vel

Raaijmakers Drukwerk

Reibroekstraat 5,

tel.: 366613

 

 

 

Van de redactie

Ook de redactieleden van Dorpsnieuws Zijtaarts Belang zijn weer hard aan vakantie toe.

Vandaar dat we ook in deze periode een tweetal weken geen krant uitbrengen.

Op woensdag 18 juli en woensdag 1 augustus 2012 zal Dorpsnieuws Zijtaarts Belang niet verschijnen.

Noteer dit en houdt er rekening mee dat uw berichten tijdig worden aangeleverd.

We wensen iedereen een hele fijne vakantie!!

 

 

 

Oproep

 

Van 7 tot 15 september gaan Toon en Frans Pepers weer fietsen voor Duchenne.

Ze hebben hun sponsorgeld weer bij elkaar en kilometers getraind. Maar ze hebben een belangrijke vraag !!!! Wie stelt er zijn of haar caravan, met graag een voortent, beschikbaar voor 3 personen om in te slapen …..?????? Er hoeft verder niks bij te zitten, zoals borden, pannen, enz. Het gaat voornamelijk om er samen met Toon, Frans en een begeleider in te slapen.

Wie ? Of kent U iemand die de caravan voor een week wil uitlenen, neem dan contact op met Joke van Zutphen, e-mailadres: jokecor@home.nl of tel. (0413) 34 04 33.

Groeten namens Frans en Toon Pepers

 

 

Mededeling voor KBO-leden en overige 50 plussers

 

Samen met OAD reizen heeft de KBO een bezoek aan de 50+beurs in de jaarbeurs te Utrecht georganiseerd en wel op woensdag 12 september a.s..

De bus vertrekt vanuit Zijtaart bij de kerk. De vertrektijd wordt later bekend gemaakt.

De kosten bedragen € 20,- per persoon te betalen bij aanmelding. Als u wenst deel te nemen kunt u zich opgeven bij Jan nikkelen en wel voor 24 juli a.s.

Op dit moment hebben zich al 14 personen aangemeld dat houdt dus in dat er definitief een opstapplaats in Zijtaart is.

Hopelijk tot ziens !!!!

                                               Bestuur KBO

 

SPORTAGENDA

 

W.T.C. Zijtaart

Dames & Heren:

-         Zondag 15 juli: vakantietocht, vertrek 8.30 uur.

-         Zondag 22 juli: vakantietocht, vertrek 8.30 uur.

-         Zondag 29 juli: vakantietocht, vertrek 8.30 uur.

 

 

Hamburgerrit Motorclub Veghel

 

MCV (motorclub Veghel) heeft weer een leuke hamburger rit op zondag 15 juli a.s.

We verzamelen om 10:30 bij D'n Brouwer, Dobbelsteenpein 1 in Mariaheide. We noemen dit de hamburgerrit omdat we onderweg bij een hamburgerketen gaan eten. Heb je een motor en wil je een keer met ons mee rijden, dan ben je van harte welkom.

Voor informatie over de club, kijk op onze site www.motorclubveghel.nl

 

KBO

Het kaarten op donderdagmiddag in de vakantietijd is een initiatief van de kaarters zelf. Het wordt niet geregeld door de KBO. Wij hebben een afspraak met het Dorpshuis dat wij hier geen activiteiten regelen in de vakantietijd.

Het bestuur.

 

Rijvereniging Sint Gregorius – Indira Jussen wint laatste selectiewedstrijd

 

Indira Jussen wist afgelopen weekend twee maal foutloos te blijven met haar paard Souplesse, waardoor zij werd uitgeroepen tot winnares van de klasse L. Dankzij deze keurige prestatie heeft zij zich gekwalificeerd voor de Brabantse Kampioenschappen te Chaam. Ook Glenn van de Ven heeft zich weten te kwalificeren voor de kampioenschappen met zijn paard Ziezo. De rijvereniging wenst hen veel succes op deze belangrijke wedstrijd.

 

De overige behaalde resultaten:

Selectiewedstrijd 8 juli te Volkel

Springen klasse L      Plaatsing         Punten

Indira Jussen    Souplesse         1e         2 maal foutloos

Springwedstrijd 8 juli te Geldrop

klasse Z                                             Plaatsing

Glenn van de Ven         Ziezo                9de       

 

Dressuurwedstrijd 3 juni te Cromvoirt

Klasse M2                 Plaatsing         Punten

July Schrama    Ziementa          2x 1ste   189 en 191 punten

 

Hetty’s Dorpswinkel Vakantiesluiting 2012

 

Ook wij gaan er even tussenuit daarom is de winkel gesloten van:

 

Zondag 15 juli tot en met Zondag 5 augustus

 

De broodbestellingen, voor in de diepvries, kunt u donderdag 12 juli ophalen.

Openingstijd: 8:30 uur tot 12:30 uur

 

Ik wens iedereen een

fijne en zonnige vakantie.

 

 

 

Prikpost in Zijtaart.

De prikpost is gevestigd in Het Klooster (Dorpshuis) aan de Past. Clercxstraat 50. Iedere donderdagochtend is de prikpost geopend (vanaf 8.15u. aanwezig zijn).

 

De prikpost is er niet alleen voor trombosedienstpatiënten. Wanneer er bloed geprikt moet worden via de huisarts of specialist kan men ook naar de prikpost komen. Patiënten kunnen hier ook ander laboratoriummateriaal afgeven.

 

 

 

’t Visboerinneke   VAKANTIE 2012

 

Van 23 juli tot en met 7 augustus ben ik op vakantie.

 

Vanaf woensdag 8 augustus

sta ik weer in Zijtaart

 

Prettige vakantie

 

 

 

 

 

Oproep voor alle (oud) Boerdonkenaren

 

Hallo (oud) Boerdonkenaren,

Dit jaar organiseert de stichting “Voor Boerdonk Door Boerdonk” een reünie voor alle (oud) Boerdonkenaren. De stichting heeft vorig jaar voor het eerst een dorpsfeest georganiseerd voor alle inwoners van Boerdonk. Dit jaar wordt weer een dorpsfeest georganiseerd met verschillende activiteiten voor jong en oud. Een van deze activiteiten is dus een reünie voor alle (oud) Boerdonknaren op de vrijdagmiddag.

We willen alle (oud)Boerdonkenaren graag uitnodigen om deze reünie bij te wonen en het gaat hier om de mensen vanaf het geboortejaar 1949 en ouder. De reünie vindt vrijdag 10 augustus plaats in de tent op het Weike in Boerdonk bij Den Hazenpot. De middag start om 13.30 uur en wordt opgeluisterd door Jan Kerkhof en de Liederentafel. Maar natuurlijk zal het grootste deel van de middag bestaan uit bijbuurten. Inmiddels zijn we met verschillende mensen uit Boerdonk alle namen op een rij aan het zetten om iedereen persoonlijk middels een brief te benaderen om hen uit te nodigen voor deze reünie. Omdat we waarschijnlijk niet van iedereen de adressen hebben, verzoeken wij u vriendelijk om oud-klasgenoten van de basisschool te benaderen of zij ook mee naar de reünie gaan. Geef ons zo veel mogelijk hiervan het adres door. Want: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Het is bovenal een mooie gelegenheid om weer eens een keer bij te buurten. Samen buurten over hoe het nu met jullie allemaal gaat en vooral herinneringen ophalen over die goeie ouwe tijd.

Wij nodigen u dus graag uit voor deze middag! Vrijdag 10 augustus om 13.30 uur. Ook partners zijn natuurlijk van harte welkom. Mocht u slecht ter been zijn of u kunt geen vervoer geregeld krijgen maar u wilt wel erg graag komen, laat het ons dan weten. Wij proberen dan voor u iets te regelen. Mocht u nog vragen hebben of wilt u uw naam en adres doorgeven, dan kunt u contact met ons opnemen via email janinevandenberg@home.nl of telefonisch Janine van den Berg (dochter van Jan van Nard van den Berg van langs het kanaal) tel. 06 -216 14 986.

Deze middag willen wij u verschillende foto’s van vroeger laten zien. Heeft u zelf nog foto’s dan ontvangen wij deze graag. We maken hier dan een kopie van zodat u het origineel terug krijgt. U kunt de foto’s afgeven bij of opsturen naar Janine van den Berg, Pastoor van Schijndelstraat 21, 5469 PS Boerdonk. Graag tot vrijdag 10 augustus in Boerdonk!!!

Stichting”Voor Boerdonk Door Boerdonk”.

Janine van den Berg en Annemarie van den Tillaar

 

 

Zomersluiting Bibliotheekpunt

 

Het bibliotheekpunt in Zijtaart is gesloten gedurende de hele basisschoolvakantie van maandag 2 juli tot en met zondag 12 augustus. In de zomervakantie kunnen leden uit Zijtaart gewoon terecht in Veghel en de openingstijden zijn hier: dinsdag - donderdag - vrijdag van 11.00 -19.00 uur en zaterdag van 10.00 -13.00 uur.

 

Tip voor de vakantievierders in Brabant

 

Wie in Brabant vakantie viert, brengt ook vast een bezoek aan een van de mooie natuurgebieden die onze provincie rijk is. De Biesbosch of de Groote Heide, de Loonse en Drunense Duinen of Oisterwijkse vennen. Er is voor elk wat wils. Een bezoek aan deze gebieden wordt interessanter als u iets weet over de geschiedenis van het gebied. De cultuurhistorische geschiedenis die vaak grote invloed heeft gehad op het landschap en de natuur in het gebied.

Korte verhalen over 20 Brabantse natuurgebieden staan beschreven in ‘Natuur dichtbij’. De Brabantse Milieufederatie heeft dit boek samengesteld om mensen kennis te laten maken met deze gebieden en te laten zien waarom het zo belangrijk is dat ze in stand worden gehouden. In het verhaal over de Langstraat wordt verteld over de Naad van Brabant, de overgang van de hoge zandgronden in het zuiden en de rivierklei in het noorden, waar kwelwater omhoogkomt. In het natuurgebied ‘Leenderbos, Groote Heide & De Plateau’ liggen prachtige beekdalen, waarlangs in de negentiende eeuw visvijvers en vloeivelden werden aangelegd. In alle verhalen komen de belangrijke soorten planten en dieren aan bod, die in die gebieden hun leefgebied vinden. Prachtige foto’s verlevendigen de verhalen.

‘Natuur dichtbij’ heeft een formaat van 23 x 23 cm, een harde omslag en telt 72 fullcolor pagina’s. Het boek is alcoholvrij gedrukt met bio-inkt op 100% recycled papier met EU-Ecolabel.

‘Natuur dichtbij’ is geregistreerd onder ISBN 978-90-800357-0-6 en kost € 14,90.

Voor meer informatie en de verkoopadressen in Noord-Brabant, zie de website van de Brabantse Milieufederatie: www.brabantsemilieufederatie.nl/natuurdichtbij.

 

De Brabantse Natura 2000-gebieden zijn:

Biesbosch , Brabantse Wal, Deurnsche Peel & Mariapeel, Groote Peel, Hollands Diep, Kampina & Oisterwijkse Vennen, Kempenland-West, Krammer-Volkerak, Langstraat, Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux, Loevestein, Pompveld & Kornsche Boezem, Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen, Markiezaat, Oeffelter Meent, Regte Heide & Riels Laag, Strabrechtse Heide & Beuven, Ulvenhoutse Bos, Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek, Weerter- en Budelerbergen & Ringselven, Zoommeer

 

 

 

 

Interpunctie

Overlijden van verwanten bij stiefgezinnen

(meer lezen: www.interpunctie-praktijkgevallen.nl)

Ik las pas een stuk over een stiefmoeder, wiens schoonmoeder was overleden. Bijna niemand realiseert zich hoe ingewikkeld dit is. Jouw schoonmoeder overlijdt, maar het is ook de (ex-)schoonmoeder van de ex-partner van jouw partner. (Volg je het nog?)

Als zijn kinderen voor het grootste gedeelte bij hun moeder wonen, wordt het belangrijk om samen met moeder te bekijken hoe de kinderen moeten worden ingelicht en hoe zij erbij betrokken kunnen worden. Het is vaak wenselijk om hun moeder erbij te betrekken, al is het maar voor de steun aan de kinderen. Maar tegelijk zijn sommige families zo gebrouilleerd dat de ex niet meer verdragen wordt. Kinderen zijn ook hier weer de dupe.

Het ligt allemaal ook heel gevoelig: wie zet je op de rouwkaart? De namen van de kinderen en kleinkinderen, maar wat doe je met ex-partners, nieuwe partners en kinderen van de nieuwe partners?

Wie gaat waar staan bij het condoleren? Moet de ex-partner erbij, zijn er mensen die dat niet verdragen? Als de ex-partner niet wordt vermeld, wat betekent dit voor de kinderen?

Wie gaat waar zitten bij de afscheidsdienst? Je kunt het             tenslotte niet overdoen. Iedereen is al extra gevoelig in dit soort emotionele periodes. Vaak kun je je er niet op voorbereiden. Het gebeurt en dan moet er gehandeld worden. Want vaak besef je niet eerder dat hierover nagedacht moet worden. Een achteloos weggelaten naam, of (even achteloos) iemand er bij zetten die er misschien niet zo expliciet “bijhoort”, kan een hoop gedoe opleveren. Er is ook geen blauwdruk voor te geven. Iedere situatie is weer anders. Het ligt bv. heel anders als de ex-schoondochter nog een goed contact heeft met de overledene en oma nog regelmatig heeft bezocht. Het kan ook zijn dat sinds de scheiding men gezworen vijanden is geworden. Soms kan er nog wat worden bijgelegd. Kortom: héél ingewikkeld allemaal en tegelijk heel belangrijk voor een goed verwerkingsproces.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp

Interpunctie, Smientdonk 2,

5467 CA  Veghel

tel. 06-21.59.24.35.   www.interpunctie.nl

 

 


 

 

BillyBird Park Hemelrijk

uit het Noord-Brabantse Volkel heeft dit seizoen een nieuwe slogan ingevoerd: Happy Together! Een slogan is natuurlijk geen goede slogan zonder bestaansrecht, daarom laat BillyBird de slogan deze zomer meteen tot leven komen tijdens een reeks Happy Together weekenden!

 

De hele zomer, ieder weekend een andere vrolijke activiteit. Dat is het doel van de Happy Together weekenden die van 30 juni t/m 12 augustus ieder weekend in het park plaatsvinden.

 

Aankomend weekend staan er dagelijks maar liefst twee activiteiten op het programma! Om 11.30, 13.30 en 15.30 uur is het zowel zaterdag als zondag swingen geblazen tijdens de Kinderdisco van Jip Stip! Een kwartiertje dansen en springen op de leukste hits. En dat is niet alles, want tussendoor verzorgt Capoeira Holland om 14.00 en om 16.00 uur ook nog stoere Capoeira demonstraties en workshops in het park! Capoeira is een Braziliaanse culturele expressie met een combinatie van vechtkunst, dans, live muziek en acrobatiek. Probeer het ook ‘ns zelf!

 

Houd voor meer informatie over de komende activiteiten tijdens de Happy Together weekenden  www.billybird.nl  in de gaten

 

 

Vanaf 1 september 2012 betalen voor tuinafval op Milieustraat

De gemeente Veghel heeft (samen met de gemeenten Bernheze, Oss, Uden en Sint Oedenrode) een contract afgesloten met afvalverwerkingsbedrijf Attero voor het duurzaam verwerken van hout- en tuinafval. Hierdoor verplicht de gemeente zich om een minimale hoeveelheid hout- en tuinafval aan te bieden.

In de biomassa energiecentrale wordt het hout- en het tuinafval apart verwerkt. De Milieustraat in Veghel gaat deze afvalstromen dan ook gescheiden inzamelen en verwerken. Om de burger te stimuleren om het hout- en tuinafval gescheiden aan te leveren, zal er vanaf 1 september 2012 een klein bedrag (5 cent per kilo) gevraagd worden voor tuinafval. Het aanleveren van hout blijft gratis.

 

Wat valt onder hout- en wat onder tuinafval?

 

Hout: gratis aan te leveren op de Milieustraat

Gesnoeide takken of gerooide stammen. Het hout mag in kleine snippers aangeleverd worden.

·                                 Bevat nauwelijks blad.

·                                 Bevat nauwelijks zand, steen, puin, grind, plastic, metaal, touw, nylon, etc.

·                                 Bevat geen geverfd, verlijmd hout, geïmpregneerd of gewolmaniseerd hout.

·                                 Bevat geen verontreiniging zoals verbrand materiaal, olie/vet, chemicaliën, asbest etc.


Tuinafval: 5 cent per kilo
Tuinafval dat niet benoemd is in de categorie ‘hout’ (zie hierboven), valt in deze categorie.

·                                 Coniferen.

·                                 Los blad, gras, veeg- & schoffelresten.

·                                 Bermmaaisel: afkomstig uit bermen, plantsoenen en gazons.

·                                 Slootmaaisel: dit materiaal komt vrij bij het maaien van sloten.

 

 

Betalen Milieustraat
Bij de ingang van de Milieustraat wordt gevraagd welk type afval weggebracht wordt. Wanneer dit tuinafval is, wordt de auto (eventueel met aanhanger) gewogen. Als dit is weggebracht, wordt de auto opnieuw gewogen. Op basis van deze weging wordt de prijs bepaald. Dit bedrag wordt vervolgens contant of via pin betaald aan de medewerker op de Milieustraat.

 

Liever in de Kliko?
Uiteraard blijft het mogelijk om de Kliko thuis te gebruiken voor het hout- en tuinafval. De kosten hiervan bedragen 15 cent per kilo.

 

Meer weten?
Neem dan contact op met de gemeente via 14 0413.