Zijtaarts Belang Dorpsnieuws


Dorpsnieuws  Zijtaarts Belang > Archief jaargang 21   2011-2012 > Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 48

Dorpsnieuws  jaargang 21  nummer 48


5 september 2012 - 12 september 2012

© zijtaarts belang

Donaties:

Banknr. 1608 09 002

t.n.v. Stg. Dorpsnieuws

Zijtaarts Belang

Rabobank Uden-Veghel

info / kopij :

 Dorpsnieuws@ZijtaartsBelang.nl
Klik hier voor pdf-versie: 

Zijtaarts Belang jrg 21 nr 48KERKBERICHTEN

 

Vrijdag: 7 september 14.00 u. Pastor H. van Bemmel Huwelijksviering van:

Ton van Bakel en Sabine van der Linden

Zondag: 9 september 9.30 u. Woord- en Communieviering (Gem.Koor)

 

Wij gedenken in deze viering:

Mnd.ged. Jan Schoenmakers; Overl.oud. Rooijakkers- van Lankvelt, Johanna Rooijakkers- van Hoof en kleinzoon Erik; Jrgt. Janus en Anna Vervoort- van Eijndhoven; Overl.oud. van den Heuvel- van de Ven, Johan Versantvoort en zoon Riny.

 

Overleden: Riek van de Ven in de leeftijd van 92 jaar

 

Mededeling:

De kerkdeur-collecte voor de MIVA heeft €. 143,04 opgebracht, hiervoor hartelijk dank.

MOV-groep

 

 

 

 

 

De Nieuwe Parochie gaat er komen

 

 

Het is al weer enkele jaren geleden (2009) dat het bisdom Den Bosch de beleidsnota uitbracht ‘Groeien in Geloof en Geloven in Groei’. Het doel van deze notitie was het versterken van zelfstandige pastorale eenheden, waaronder de parochies, door deze samen te voegen. De redenen hiervoor zullen u duidelijk zijn: er komen steeds minder mensen naar de kerk, er worden steeds minder priesters opgeleid en de inkomsten van de kerk dalen. De negen Veghelse parochies zullen als gevolg van dit beleid samen één parochie gaan vormen. Dat betekent dat er één kerkbestuur komt voor de negen kerken. Voorlopig blijven de negen kerken hun functie behouden, maar het ligt voor de hand dat er op termijn kerken gesloten gaan worden en een andere bestemming gaan krijgen.

 

Na het uitkomen van deze notitie, hebben de negen kerkbesturen van Veghel de handen ineen geslagen en praten ze met elkaar over de vorming van een Nieuwe Parochie. Er zijn veel onderwerpen te bespreken. Gezamenlijk is de conclusie getrokken dat het onvermijdelijk is dat er op termijn kerken gesloten gaan worden. Op dit moment zijn de parochies financieel nog gezond en is de noodzaak tot het sluiten van kerken niet groot. Twee stuurgroepen werken aan een startdocument dat leidt tot de vorming van één bestuur voor de nieuwe parochie, bestaande uit de parochies vanBoerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Veghel en Zijtaart. De ene, de pastorale stuurgroep onder leiding van pastor Antoon van der Steen, onderzoekt alle onderwerpen die betrekking hebben op liturgie, pastoraat, etc. De andere is de bestuurlijke werkgroep onder leiding van diaken Hans van Bemmel, die zich richt op de financieel/juridische onderwerpen.

 

Na een jaar van vergaderen werd duidelijk dat de gezamenlijke kerkbesturen inzetten op de vorming van één kerkbestuur dat het hele proces van samengaan zal begeleiden. Op maandag 11 juni is hierover in de H. Johanneskerk in Veghel-Zuid een bijeenkomst gehouden waar de pastores uitgelegd hebben hoe er op dit moment door de beide stuurgroepen tegenaan gekeken wordt. Het was een druk bezochte bijeenkomst met volop ruimte voor vragen. De aanwezige parochianen hoorden dat doorgegaan wordt op de ingeslagen weg. Samen zorgen we ervoor dat er zo een inspirerende, vitale geloofsgemeenschap ontstaat waarin parochianen een eigen verantwoordelijkheid hebben in de bestuurlijke organisatie, catechese, liturgie en diaconie. Samen willen we er voor zorgen dat we ook over 10 jaar een vitale geloofsgemeenschap zijn die openstaat voor iedereen.

 

De Nieuwe Parochie wordt

·       een parochie van gelovige en inspirerende gemeenschappen.

·       realistisch, met aandacht voor traditie in deze tijd.

·       een plaats van samenkomen rondom de tekenen van brood en wijn.

·       een lerende parochie die de catechese wil beklemtonen.

·       een actieve gemeenschap, betrokken bij wat mensen in onze samenleving bezighoudt.

·       in al haar facetten dienstbaar aan alle mensen.

 

De Nieuwe Parochie kan dan uitgroeien tot een gelovige ontmoetingsplaats die bijdraagt aan het geluk van de mensen en de gemeenschap.

 

Het beoogde pastorale team van de Nieuwe Parochie ‘Samen’.

Pastoor A. Smulders

Diaken H. van Bemmel

Dhr. A. van der Steen p.w.

Pastoor C. Rombouts

 

 

Start  Spellenavonden

7  september  19.00 u.

 

 

Burgemeester Adema opent het  simultaan  “Stratego” spel.

 

Alles uit de kast!

Vrijdagavond staat de grote zaal van ons nieuwe dorpshuis “Het Klooster” te Zijtaart volledig in het teken van een gezellige (bord)spellenavond. Een geheel nieuwe activiteit in het dorpshuis wordt opgestart: een buitengewoon huiselijke manier van elkaar ontmoeten! Rondom de speeltafels kunnen allerlei spellen gespeeld worden. Het bekende Rummicub of Monopoly, Kolonisten van Katan, - in diverse variaties, – Machiavelli,  Carcassonne,- met uitbreidingen -, Risk, Scrabble, Tric-tracen nog vele “grote” andere spellen. Tal van kleinere en vooral kortere spelletjes kunnen gespeeld worden. Uiteraard ook schaken en dammen.

Spectaculaire simultaanwedstrijd “Stratego”!

Rond 19.00 uur zal burgemeester Adema de eerste zet doen voor het “Stratego” simultaanspel.

De uitdager is Johnny van Geffen, wereldkampioen “Stratego”  en niet bang om tegen 10 andere “Statego”-spelers tegelijkertijd te strijden. Een mooie prijs is beschikbaar voor de beste verliezer, immers, Johnny gaat er van uit dat hi jalle partijen zal winnen! Zijn er méér uitdagers, dan wordt een volgende ronde gespeeld!

Rage: Ticket to Ride.

Het spel “Ticket to Ride” een van de nieuwste rages op spellengebied, wordt gedemonstreerd en iedereen kan kennismaken met dit leuke en spannende “treinenspel”. Elke maandelijkse speelavond hierna, wordt een nieuw spel geïntroduceerd.

 

Alle deelnemers /bezoekers van de spellenavond ontvangen ook nog eens een vervolgverrassing tijdens de avond; bij het invullen van de enquête: het is tenslotte de bedoeling om dit speelmoment maandelijks, op elke eerste vrijdagavond van de maand, te herhalen.

We hopen komende vrijdagavond vele, vele spellenthousiastelingen, jong en oud, te mogen begroeten! Als organisatoren zien wij daar naar uit!

 

EGZ en haar werkgroep Zes!.

 

 

 

 

Openingstijden Bibliotheekpunt Zijtaart in ‘Het Klooster’:

 

dinsdagmiddag 13.15 - 14.45 uur

dinsdagavond 18.00 - 19.00 uur

donderdagmiddag 13.30 - 14.30 uur

 

 

 

 

Belangrijke Telefoonnummers:

 

Kerkberichten C.v. Helvoirt     (0413) 36 58 61

Huisartsenpost:

Avond, nacht en het weekend  0900-8860

Huisarts J.M.Bonnet        (0413) 35 22 23

Meldpunt Thuiszorg         0900-8803

Vivaan, Ouderenwerk       (0413) 36 73 09

Centraal Alarmnummer     1 1 2

Politie/Brandweer/Ambulance spoed      1 1 2

Politie direct                    0900 8844

Brandweer direct             (073) 612 31 23

Ambulance direct             (0412) 63 15 15

Stadhuis Veghel               14 - 0413

Gem. Veghel Storingsnummer 14 - 0413

Basisschool "Edith Stein" (0413) 36 51 68

Tennispark Zijtaart           (0413) 76 90 25

Dorpshuis Zijtaart            (0413) 36 66 79

De Vonders (VOW)        (0413) 35 03 77

 

 

 

BELANGETJES

 

Te koop: John van Zutphen Diervoeders, Antoniusstraat 40, Keldonk, tel. (0413) 21 20 24. Voor al uw voeders, vogelzaden, meststoffen, kalk, moskiller, houtvezel, zaagsel enz. (ook kleinverpakkingen). Afhalen dinsdag en vrijdag na 18.00 uur, zaterdag na 13.00 uur.

 

Oud ijzer: U kunt nog steeds oud ijzer bij ons brengen. Wij zijn echter niet meer in de gelegenheid om het bij u op te halen. Bedankt voor uw begrip. Fam. Van Kasteren, Biezendijk 26, Zijtaart. Tel. (0413) 36 57 42 of (06) 222 477 39.

 

 

 

 

BYTZ: inloopavond

 

 

De organisatie van BYTZ (Becoming YoungTimers Zijtaart) is druk bezig met de voorbereidingen om een ruimte in te richten voor de jeugd onder de 16 jaar die op het voortgezet onderwijs zit. Deze ruimte gaat BYTZ gebruiken voor hun maandelijkse activiteiten die ze houden voor de jeugd.

Zo is de ruimte ingericht met een bank, een tv met dvd speler, een Wii, 2 playstations en een lounge hoek. 1x Per maand op een vrijdagavond van 20:00 tot 23:00 gaat deze ruimte open voor een leuke BYTZ avond en als verzamelplek voor een activiteit.

De eerstvolgende activiteit is een inloopavond op vrijdagavond 12 oktober. De jeugd is welkom van 20:00 – 23:00 in dorpshuis Het Klooster te Zijtaart. Neem je vrienden/vriendinnen mee voor deze avond. Daarnaast zijn de ouders voor 1 keer ook welkom voor een inloopmoment van 20:00 tot 20:30, hierna kunnen zij beneden een kop koffie drinken en weer huiswaarts keren.

Voor meer vragen kun je bellen naar:

06 - 527 167 65 of kijk op www.facebook.com/becomingyoungtimerszijtaart

Zie jullie op 12 oktober.

Organisatie BYTZ

 

 

 

DUPKESFEEST ZIJTAART PRESENTS:

 

Jeugdfestijn op D-DAY

 

Een clown, een luchtkussen, een kleurwedstrijd, geschminkt worden, dansen op de muziek van de DJ en volop chips, pannenkoeken, ranja en frisdrank. Kortom, wat wil je nog meer? Een hele middag vol leuke dingen voor de jeugd tot 16 jaar uit Zijtaart en omgeving waar je bijvoorbeeld ook een kinderfeest kunt vieren. Aan de ouders wordt natuurlijk ook gedacht. Voor hen is er een koffiehoek waar zij van hun koffie kunnen genieten, terwijl hun kinderen het feestterrein verkennen. Deze gebeurtenis, waarbij kinderen kunnen spelen op een feestterrein is uniek in de weide omgeving. Het Jeugdfestijn is op zaterdag 22 september en duurt van 14:00 tot 17:00 uur. De entree voor dit evenement bedraagt € 5,00 per kind (ouders gratis toegang). Voor verdere info kijk op: www.dupkesfeest.nl

 

 

 

KBO

 

AGENDA

maandag 10 september 13.00 uur Regio biljarten

maandag 10 september 13.30 uur Fietsen

dinsdag 11 september 09.30 uur Seniorenkoor

dinsdag 11 september 12.00 uur Eetpunt

dinsdag 11 september 13.00 uur Vrij biljarten

dinsdag 11 september 14.00 uur Line dansen

woensdag 12 september 13.30 uur Kienen

donderdag 13 september 12.00 uur Eetpunt

donderdag 13 september 13.00 uur Competitie biljarten

donderdag 13 september 13.30 uur Kaarten

vrijdag 14 september 13.30 uur Bridgen

 

BRIDGEN

 

ZBC 28 aug 2012

Lijn A

1        Bert Kanters & Diny Kanters                             61,46

2        Jana v.d. Acker & Anny v.d. Hurk                     58,85

3        Piet Thijssens & Riek Rijkers                            53,65

4        Jo Verhoeven & Corry Kastelijn                        52,08

5        Jan Rijkers & Toos v. Berlo                              51,04

6        Mien v. Berkel & Chris v. Helvoirt                     49,48

7        Cor Mollen & Marietje Mollen                           48,44

8        Harrie v.d. Wijgert & Marietje v.d. Wijgert         43,75

(9)     Harrie v.d. Acker & Ria Veldhuis                      40,63

(9)     Henk v.d. Linden & Mien Vissers                      40,63

 

Lijn B

1        Mieke Toebast & Toos Vissers                         65,22

2        Joke Petit & Maria Rijken                                  59,51

3        Adriaan v.d. Tillart & Jack Sebrechts                 55,35

4        Cor v.d. Berg & Nellie v.d. Berg                       47,83

(5)     Anneke Jans & Maria Pepers                             47,43

(5)     Annie v Berkmortel & Josien vd Berkmortel       47,43

7        Ad Koevoets & Riet Koevoets                          40,97

8        Tonny Rijkers & Fien Rooijakkers                     36,81

 

KBK Zijtaart 31-08-2012

Lijn A

1        Mien Verhoeven & Mien Vissers                       65,28

2        Ben v.d. Steen & Tiny v.d. Steen                      62,15

3        Pieter v. Geffen & Tonnie Kivits                        56,94

4        Riek Rijkers & Annie v.d. Wijngaard                 54,17

5        Tiny v. Lieshout & Wim v. Lieshout                  52,08

(6)     Toon v. Schayk & Marietje v. Schayk               51,04

(6)     Cor v.d. Berg & Jan Rijkers                              51,04

8        Toon v. Creij & Wim v. Os                               49,31

9        Mien v.d. Crommenacker & Maria Rijken          47,22

10      Toos v. Berlo & Willemien Verhoeven               45,83

11       Marietje v.d. Wijgert & Harrie v.d. Wijgert        45,49

12      Diny Kanters & Bert Kanters                             42,71

13      Adriaan v.d. Tillart & Petra v.d. Hurk                40,63

14      Jan v. Helvoirt & Mieke Toebast                       36,11

 

Lijn B

(1)     Marietje Mollen & Cor Mollen   57,81

(1)     Riet Koevoets & Ad Koevoets 57,81

(3)     Christien v. Helvoirt & Chris v. Helvoirt             54,17

(3)     Josien vdBerkmortel & Annie vBerkmortel         54,17

5        Mies v.d. Burgt & Jo v.d. Burgt                        53,65

6        Anneke v. Helvoort & Bert v. Helvoort              50,63

7        Nellie v.d. Berg & Harry v Boxmeer                  48,75

8        Tonny Rijkers & Jo Verhoeven                         45,00

9        Martien v Cleef & Marietje v.d. Horst                41,88

10      Jo v. Boxtel & Mien Vermeulen                         41,25

11      Henk v.d. Linden & Fien v. Boxmeer                 39,38

 

BILJARTEN

 

KBO onderling  30-aug 2012

Tonnie v. Uden          32    45    - Willy Henst                    30  37

Grard v. Eert              18    24    - Tonn Verbruggen           21  27

Martien v. Zutphen     15    18    - Willy v.d. Berkmortel      24  26

Piet v.d. Tillaart          38    46    - Rien Kemps                   37  35

Jan de Wit                  30    30    - Mies Gibbels                  42  35

Gerard Oppers           13    13    - Jan Rijkers                     17  13

Jan v. Uden                19    18    - Piet v.d. Hurk                 39  31

Cor v. Zutphen           63    58    - Grard v. Eert                  18  13

Jos Claassen              22    21    - Martien v. Zutphen         15  10

Piet v.d. Hurk             39    29    - Rien v. Tiel                    26  19

Cor Coppens             20    12    - Johan v. Zutphen            22  9

 

 

 

 

SPORTAGENDA

 

V.O.W.  SENIOREN

 

Zaterdag 8 september 2012

V.O.W. Vet uit      Boekel Sport                      17:00u

 

V.O.W. zondag 9 september 2012 

V.O.W. H1   uit      Vorstenbossche Boys 1      14:30u

V.O.W. H2   uit      UDI'19/Beter Bed 6           13:00u

V.O.W. H3   thuis  Blauw Geel'38/JUMBO 16 11:00u

V.O.W. H4   uit      Heeswijk 7                        10:00u

 

V.O.W. DAMES

VOW D1      uit         Avanti'31 VR1                11:30

VOW D2      uit         Rhode VR1                     10:00

 

 

 

SPORTUITSLAGEN

 

V.O.W. jeugd

 

27 aug 2012

VOW MA1     SCMH MA1                      7-0

 

29 aug 2012

VOW A1         ELI A1                               0-2

VOW B1         Sparta'25 B2                      1-4

 

1 sept 2012

VOW A1         Sparta'25 A2                      2-3

VOW B1         Mariahout B1                     0-8

VOW C1         Irene C1                             7-5

VOW D1         Rhode D3G                        6-1

VOW E1         Boekel Sport E2G              3-8

VOW E2         Rhode E5                           5-4

VOW E3         Rhode E8                           1-5

VOW F1         Avanti'31 F2                      1-3

VOW F2         ASV'33 F2                        2-2

VOW F3         ??

VOW MA1     ??

VOW MC1     Prinses Irene MC1             2-1

VOW MC2     Sparta'25 MC1                  3-8

VOW ME1      Nulandia ME1                    1-7

 

 

 

V.O.W. jeugd 

 

5 sept 2012

VOW C1      thuis     SCMH C1                      18:30u

VOW MC1  uit         Schijndel/VITAM MC1   18:30u

VOW MC2  thuis     Schijndel/VITAM MC2   18:30u

 

 8 sept 2012

VOW A1      thuis     Sparta'25 A2                      14:30u

VOW B1      uit         Venhorst B1                       14:30u

VOW C1      uit         Gemert C3                         11:30u

VOW D1      thuis     Avanti'31 D2                      11:30u

VOW E1      uit         Erp E2                               9:15u

VOW E2      uit         Mariahout E2                     11:15u

VOW E3      thuis     Schijndel/VITAM E8G       9:30u

VOW F1      uit         Gemert F3                          10:30u

VOW F2      thuis     Stiphout Vooruit F3            10:30u

VOW F3      thuis     Boekel Sport F6                 10:30u

VOW MA1  uit         OSS'20 MA1                     16:00u

VOW MC1  thuis     Constantia MC1                 13:00u

VOW MC2  uit         HVCH MC1                      12:00u

VOW ME1   thuis     Margriet ME1                    9:00u

 

 

UITSLAGEN SENIOREN V.O.W.

 

Zaterdag 1 september

VETERANEN                                                                Uitslag

V.O.W.                     Keldonk                                         6 - 3

Zondag 2 september  HEREN                                      

V.O.W. - H1            Volkel 1                                         2 - 1

V.O.W. - H2            Volkel 3                                         4 - 1

V.O.W. – H3            Vorstenbossche Boys 4                  1 - 0

V.O.W. - 4               Blauw Geel'38/JUMBO 17             2 - 9

V.O.W. DAMES

Heeswijk 1                V.O.W. -D1                                  3 - 3

RKVV Keldonk 1     V.O.W. -D2                                  0 – 4

 

 

 

W.T.C. Zijtaart

 

Heren: zondag 9 september, Over de Maas, pauze in Bergharen, 95 km, vertrek 8.30 uur.

Dames: zondag 9 september, Over de Maas, pauze in Bergharen, 80 km, vertrek 8.30 uur.

 

 

 

VOW selectie heren in het nieuw!

 

Afgelopen week zijn de nieuwe tenues overhandigd aan de selectie VOW uit Zijtaart. De hoofdsponsoring van VOW is voor de komende jaren aangegaan door twee Zijtaartse ondernemers. De Zijtaartse ondernemers Autocentrum Zijtaart BV van de familie Van der Heijden en Café-Zaal Kleijngeld van Yvonne en Franc Kleijngeld hebben met het bestuur van VOW een overeenkomst getekend voor de komende drie jaar. Zij hebben met deze sponsoring willen aangeven dat ze VOW een warm hart toedragen en dat men het verenigingsleven in het dorp Zijtaart erg belangrijk vindt. De spelers van het selectieteam en begeleiding gaven aan blij te zijn met deze mooie geste. Na een dankwoord aan Mari van der Heijden en Franc Kleijngeld, uiteraard vergezeld van bloemen, is het eerste shirt officieel overhandigd. Het bestuur en de spelers van VOW willen hierbij de families van der Heijden en Kleijngeld nogmaals bedanken voor dit spontane initiatief.

 

Op de foto zien we de selectie van VOW en begeleiding met de sponsoren Franc Kleijngeld (links) en Mari van der Heijden (rechts) bij de presentatie van de tenues.

 

 

 

VOW- Volkel 2-1 (0-1) 2 sept. 2012

 

Vandaag de eerste competitie wedstrijd: thuis tegen titelkandidaat Volkel. Kijken of we aan de goede bekerwedstrijden een goed vervolg konden gaan geven. Dit leek al in de 8ste minuut te gaan lukken. Ruud van Asseldonk werd mooi weggestuurd door Bart van de Laar en kon alleen richting Volkels doel. Hij mikte echter net te scherp en schoot voorlangs. Minuutje later was het raak… 0-1 Volkel. Een droge knal met rechts verdween mooi in de linkerhoek. Twee minuten later kon Juul van Erp de gelijkmaker binnenlopen, maar hij vergat de bal het laatste zetje mee te geven en weer ging een 100% kans voor VOW verloren. Al twee ideale mogelijkheden, maar het mocht niet zo zijn!

Tot aan de rust waren er aan beide kanten weinig kansen meer te zien. En dus gingen we met een lichtelijk teleurgesteld gevoel richting de thee. We konden en moesten in de tweede helft als team laten zien wat we waard waren.

Al redelijk snel in de tweede helft viel bij de gasten de spelbepaler uit. Niet dat wij hierna het spel dicteerden, maar het echte gevaar bij Volkel was hierdoor verdwenen. Vrij snel hierna een mooie actie van Ruud van Asseldonk die in hun zestien versnelde met de bal en een Volkels been wilde dat voorkomen maar kwam te laat en we kregen een penalty… Rick van der Linden liet hun keeper geen kans: 1-1 tegen Volkel!!

 

Hierna was Volkel de ploeg met het meeste balbezit maar kwamen wij er af en toe gevaarlijk uit. We hadden kans op 2-1 maar we faalden in de afwerking. Ook Volkel kreeg nog enkele mogelijkheden, maar Vincent Hokke stond zijn mannetje. Even later een aanval via Ruud over links. Hij keek goed waar de meegelopen Michel Tielemans stond en gaf de bal perfect voor. Michel knikte de bal mooi binnen en 5 minuten voor tijd stonden we met 2-1 voor. De scheidsrechter had er zin in en trok er een klein half uur bij. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd redde Vincent Hokke twee puntjes voor ons. Hij hield onze voorsprong in stand en zo waren de eerste drie puntjes binnen. Super!!!

 

 

 

NATUURCURSUS LANDSCHAP VAN RIVIEREN EN BEKEN

 

Natuurvereniging IVN organiseert in september een korte cursus over het landschap van rivieren, riviertjes en beken; docent is Rini Kerstens. De cursus bestaat uit twee avonden en twee excursies.

De ontstaansgeschiedenis van het rivieren- en beekdallandschap en het huidige beeld van dit landschap met verschillende elementen van flora en fauna, worden besproken tijdens deze korte natuurcursus. Onze grote rivieren (Maas, Waal, Rijn), maar ook de kleinere Brabantse beken (Aa, Dommel, Leijgraaf) komen uitgebreid aan bod.

Water, en landschap gevormd door water; beiden zijn beeldbepalend voor Nederland. Dat geldt voor onze kust, voor de resten van onze “binnen”zee, maar ook voor het binnenland. Daar vormden de grote, kleinere en kleine rivieren een erg gevarieerd landschap: veel reliëf met kletsnatte en heel droge delen; heel voedselrijke, maar ook zeer voedselarme gedeelten.

De cursusavonden zijn op woensdag 19 en 26 september in het Baken, J.P.Coenstraat 1 (1e verdieping) in Veghel. Het rivieren- en bekenlandschap zullen we beleven in een tweetal excursies (op 23 en 30 september) naar de Maasheggen en – dichter bij huis – naar het stroomgebied van de Leijgraaf.

De kosten voor deze natuurcursus zijn 15 euro, aanmelden vóór 10 september bij secretariaat@ivn-veghel.nl of bij Annie Oudendijk 365072.

Informatie bij Lidou van Beurden tel. 365712 en www.ivn-veghel.nl.

 

 

 

 

WANDELING LANGS DE BEERZE

 

Zaterdag 8 september 9.00 uur – 17.00 uur

Op zaterdag 8 september kunt u met natuurvereniging IVN wandelen langs de Beerze. De wandeling is ongeveer 14 km. lang en volgt de “Bochtige Beerze”. Stevige schoenen is aan te bevelen en lunchpakket meenemen.

Vertrek is vanaf het Stadhuis Veghel om 9.00 uur, er wordt gecarpoold en benzinekosten gedeeld. Verwacht wordt om rond 17.00 uur weer in Veghel terug te zijn. Meer informatie bij Rob Knechten (0314) 34 01 12 of www.ivn-veghel.nl.

De Beerze is in het verleden op een aantal plaatsen gekanaliseerd; de bochten zijn toen rechtgetrokken. Evenwijdig aan de rechtgetrokken stukken is nu een nieuwe, ‘natuurlijke’, beekloop mét bochten gegraven. De oude gekanaliseerde stukken zijn dode armen waar alleen na forse regenval water doorheen stroomt. De ‘nieuwe’ Beerze en de dode armen zijn met drempels verbonden. Bij hoog water overstromen de drempels, zodat oude en nieuwe beek samen afvoeren. Niet minder dan achttien vistrappen zijn er gemaakt om het verval van ruim 2 meter in dit gedeelte van de Beerze op te vangen. Daarmee worden er kansen gecreëerd voor verschillende vissoorten zoals het bermpje en de kopvoorn om stroomopwaarts te paaien. De Spoordonkse watermolen uit 1453 die hier staat is over de Beerze heen gebouwd. De molen diende voor het malen van graan en het persen van olierijke zaden.

 

 

 

Varkens kijken in Zijtaart tijdens het Weekend van het Varken

 

Een leuk, leerzaam én gratis uitje voor het hele gezin

Op zaterdag 8 en zondag 9 september kan iedereen bij 38 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en zelf ontdekken hoe varkens gehouden worden. Ook in Zijtaart is iedereen tijdens het Weekend van het Varken welkom bij De Daltonhoeve van de familie van Zutphen. Op de boerderij zijn leuke activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen door de varkenshouder, er is een snuitschieter, springkussen, kinderen kunnen geschminkt worden en er kan geschilderd worden. Op zondagmiddag is er de band GAZZEROP die voor de vrolijke noot zorgt.

Het Weekend van het Varken wordt voor de zesde keer georganiseerd door de Stichting Varkens in Zicht om de moderne varkenshouderij voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk te maken. Vorig jaar trok het educatieve, gratis uitje meer dan 27.000 bezoekers en dit jaar is er nog meer te zien en te beleven. Omdat varkens op verschillende manier gehouden worden, zijn er tijdens het Weekend van het Varken allerlei soorten varkensbedrijven gratis te bezoeken.

 

 

De Daltonhoeve in Zijtaart

 

Is een vermeerderingsbedrijf, dat wil zeggen dat bij ons biggen geboren worden. Tijdens het weekend van het varken is het mogelijk dat u de biggen in de kraamstal achter het glas geboren ziet worden. De dragende zeugen liggen in een grote groep in het stro die u tevens achter het glas kunt bekijken. Verder is het dak van de stal voorzien van zonnepanelen die jaarlijks voor 260,000 kwh aan groene stroom leveren. Dit alles kunt u zien tijdens de open dagen van 8 en 9 september aan de Heisteeg 9 in Zijtaart. Op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk op www.stapindestal.nl voor meer informatie en de adressen van de andere deelnemende boerderijen.

 

Het hele jaar door varkens kijken

Naast het Weekend van het Varken zijn er in Nederland 20 varkensstallen waar iedereen het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens kan bekijken in een speciale kijkruimte. De Daltonhoeve is zo’n zichtstal die het gehele jaar open is. Wij verzorgen ook graag rondleidingen voor groepen en voor scholen. Dan is het wenselijk om vooraf een afspraak te maken. Dat kan, geef dan een belletje (0413) 35 27 98. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen staan op www.stapindestal.nl

 

Win een thuiskok

Laat via Facebook of Twitter weten dat u tijdens het Weekend van het Varken een varkensbedrijf bezoekt en win een privékok bij u thuis. Ga voor 10 september naar Facebook.com/stapindestal en reageer op deze actie. Of stuur voor 10 september een tweet met daarin #wvhv en laat weten welke stal u bezoekt. Onder alle deelnemers wordt deze prijs twee keer verloot!

 

 

BHIC organiseert in voorjaar 2013 i.s.m. Regionaal Archief Tilburg een nieuwe cursus Familiegeschiedenis

 

 

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie. Zij vragen zich onder meer af waar zij vandaan kwamen, welk beroepen zij hadden en wat hen zoal bewoog in het leven. In februari 2013 start het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in samenwerking met Regionaal Archief Tilburg daarom een nieuwe cursus: Familiegeschiedenis.

In deze nieuwe cursus is één van uw familieleden het startpunt voor uw onderzoek. Als eindwerkstuk schrijft u een verhaal daarover. In deze cursus leert u zoeken in diverse historische bronnen. De opdrachten, instructie en terugkoppeling zal via internet plaatsvinden. Ook het lesmateriaal wordt grotendeels via een digitale leeromgeving aangeboden. Voor deelname aan deze cursus is het dan ook nodig dat u over digitale vaardigheden beschikt. Medecursisten en docenten ontmoet u tijdens twee bijeenkomsten:

- eerste bijeenkomst: op zaterdag 2 februari 2013 in het BHIC, ‘s-Hertogenbosch

- tweede (en laatste) bijeenkomst: op zaterdag 8 juni 2013 in Regionaal Archief Tilburg, Tilburg.

 

Informatie:

Cursusduur: februari t/m juni 2013 (twee bijeenkomsten en digitale studiebegeleiding)

Kosten: € 84,00.

Deelname: minimaal 10, maximaal 20 deelnemers.

Inschrijven: via www.regionaalarchieftilburg.nl. Kijk op de website van Regionaal Archief Tilburg (bij Educatie/workshops) ook eens naar de andere interessante cursussen die zij organiseren.

 

 

 

Ouders in Zijtaart opgelet!

 

Heeft jullie kind problemen met de d’s en de t’s? Of breuken? Er zo zijn er veel moeilijke zaken op school die voor veel kinderen geen gesneden koek zijn. Een beetje extra hulp zou voor jullie kind veel extra begrip en zekerheid kunnen betekenen.

Die extra hulp is nu veilig en bekend in Zijtaart te krijgen!

Het kan gaan om incidenteel een keer een uurtje om een klein probleempje op te lossen of om structureel extra hulp, huiswerkbegeleiding of entree- en citotoets-training.

Ik hoor graag van ouders die interesse hebben, dan kunnen we samen bespreken wat jullie wensen zijn.

De lessen zullen niet te veel gaan kosten, voor incidentele, individuele lessen heb ik € 15,00 in gedachten. Mochten er meer lessen nodig zijn of een groepje kinderen aan lessen meedoen, dan zal ik de prijs aanpassen.

Het is voor jullie ouders natuurlijk van belang om te weten dat ik jarenlange ervaring in groep 1 t/m 8 heb en nu werk als invalleerkracht voor de Skipov en andere stichtingen. Ook kinderen die al op de middelbare school zitten kunnen bij mij terecht.

Dus ouders, als je het je kind op school wat makkelijker wilt maken, neem dan contact met mij op, ik kan zeker helpen.

Groet, Jacqueline Klein Breteler

(06-52625274)

 

 

Beste jeugd van TV Zijtaart,

 

Ook dit najaar worden er weer jeugdtennislessen volgens het tenniskids-plan gegeven door TV Zijtaart. De cyclus van 15 lessen wordt weer gegeven door Kevin Berkers en zijn wekelijks op woensdag en vrijdag. De lessen beginnen op 19 september 2012 en eindigen op 18 januari 2013.

In de herfst- en kerstvakantie gaan de lessen niet door. Tennislessen die i.v.m. slecht weer niet doorgaan, kunnen worden ingehaald op 25 januari 2013 of in overleg in de vakanties.

De kosten voor deze lessen zijn € 80,00 p.p. voor 15 lessen van 1 uur met 8 spelers. Graag te voldoen bij aanvang van de tennislessen bij Patricia v. Dijk of overmaken op banknr:15.33.66.087 t.n.v. TV Zijtaart vóór 17 september 2012.

Al naar gelang de aanmeldingen kunnen we de lessen inplannen. Er worden dus tennislessen op 2 banen gegeven voor 8 spelers. Als er minder spelers zijn, stijgen de kosten van de tennislessen.

Heb je zin om iedere week sportief bezig te zijn en wat bij te leren?

Meld je dan voor 10 september 2012 aan voor de tennisles!

Mail je aanmelding naar jeugd@tvzijtaart.nl of lever onderstaande strook in op de tennisclub. Voor meer info, tel: (0413) 20 94 24.

 

Groetjes jeugdcommissie TV Zijtaart.

_________________________________________________________________

 

Naam:-----------------------------------------------

Tel-nr:-----------------------------------------------

E-mail:----------------------------------------------

Leeftijd:--------------------------------------------

 

Ja, ik meld mij aan voor de tennislessen die beginnen op 19 september 2012.

Opmerkingen---------------------------------------

--------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Houd jij ook van dansen, twirlen en optreden?

 

Kom dan op zaterdag 8 september naar de open repetitie van de majoretten van St.Cecilia! Van 15.30u tot 17.00u zullen de majoretten in Dorpshuis Het Klooster een demonstratie geven van hun shows. De shows worden die middag ook beoordeeld door een jurylid en in de pauze mag je zelf meedoen met de majoretten.

 

 

 

Lid worden?

Na afloop van de open repetitie kun je je opgeven voor de gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld om te kijken of je majoretten leuk vindt! Wanneer je daarna door wilt gaan, kun je je opgeven als lid van St.Cecilia.

 

Vragen?

Neem even contact op met Marjan van Asseldonk (tel. 35 56 64) of marjanvanasseldonk@home.nl) of met Anne-Marie van Dinter (tel. 34 44 14).

 

Hopelijk zien we jou op zaterdag 8 september!!

Sportieve groet van de majoretten

 

 

HET SCHILDER en KNUTSEL ATELIER

Gaat van start voor alle kinderen van 6 tot 12

Meld je nu aan voor bere- leuke schilder en knutsellessen Je mag je opgeven voor zoveel lessen als je wilt.

Een les kost  € 6.-  en is  inclusief materiaal en ranja met iets lekkers .

Zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:30

Je kan je opgeven voor:

22-sept.       06-okt.      03-nov.        01-dec.

29- sept.      27- okt.     24- nov.       15- dec.

De lessen vinden plaats in: Atelier Iris Hurkmans aan de Pater Vervoortstraat 8 te Zijtaart

Begeleiding door kunstenaars: Jolan van Meer en Iris Hurkmans

Geef je nu op per email: irishurkmansvandebilt@gmail.com

Bellen mag ook: 06-40502668

Tot snel in ons gezellige atelier!

 

 

 

 

BLØF sluit de poorten van de Kersouwe

 

 

A.s.weekend zijn de laatste optredens van deze zomer te zien in de Kersouwe. Vrijdagavond legt Huub Stapel nog een keer op onnavolgbare wijze uit dat Mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Er zijn nog kaarten te koop.

Zaterdagavond 6 september verzorgt de Zeeuwse topformatie BLØF het laatste sfeervolle concert in natuurtheater de Kersouwe, aanvang, 21.00 uur, entree 37,50. Het concert is uitverkocht.

Live show

BLØF behoeft eigenlijk geen introductie. De Nederlandstalige rockband werd opgericht in 1992 en heeft sindsdien een sterke live reputatie opgebouwd. Naast poppodia en festivals heeft de band ook veelvuldig op de theaterplanken gestaan. Onder aanvoering van zanger Paskal Jakobsen regen de hits zich aaneen en meerdere malen werd de nummer één positie voor meeste gedraaide artiest/band op de Nederlandse radio in een jaar behaald. De band grossiert in gouden en platina platen, onderscheidingen en awards. In 2007 alleen al won BLØF maar liefst vier 3FM Awards, ontving een Triple Platinum Award voor het album 'UMOJA', bracht een film uit en scoorde bovendien een nummer één hit met de titelsong voor de film 'Alles Is Liefde'.

Buiten spelen!

Live staan de Zeeuwen dan ook garant voor een show die alles in zich heeft; meezingen met de hits, meedeinen bij de ballads en rocken als het echt los gaat. En daarbij genieten de heren nog eens extra als ze buiten staan te spelen, en het publiek dus ook!

 

Bekijk op www.kersouwe.nl het programma van dit laatste weekend.

 

 

 

 

Prikpost in Zijtaart.

 

De prikpost is gevestigd in Het Klooster (Dorpshuis) aan de Past. Clercxstraat 50. Iedere donderdagochtend is de prikpost geopend van 8.00 uur tot 08.45 uur.

 

De prikpost is er niet alleen voor trombosedienstpatiënten. Wanneer er bloed geprikt moet worden via de huisarts of specialist kan men ook naar de prikpost komen. Patiënten kunnen hier ook ander laboratoriummateriaal afgeven.

 

Trombose- en Bloedafnamedienst/Diagnostisch Centrum Bernhoven 
Voor alle openingstijden en locaties prikposten zie: www.dcbernhoven.nl.
Vragen hierover?: tel.: 0413 - 38 18 18 of via Email: trombose@bernhoven.nl
 
 
 

Het bloed kruipt…. waar het niet gaan kan

(deze columns zijn te lezen op www.interpunctie-praktijkgevallen.nl)

Marieke hoopte dat ik kon bemiddelen om de relatie tussen haar en haar ouders te herstellen. Ze vertelde dat ze destijds was weggegaan op 17-jarige leeftijd en bij haar vriend was ingetrokken, die veel ouder dan Marieke was. Ze had een aantal leugens verteld tegen haar ouders en er moesten enkele misverstanden uit de weg worden geruimd.

Enkele keren hadden Marieke en haar ouders geprobeerd te praten, echter telkens liep het volkomen uit de hand. In tranen vertelde ze dat haar vader haar zelfs één keer had uitgescholden voor “loopse teef”! Zoiets kun je als ouder niet maken! Nooit! Ik kende haar ouders niet maar ik voelde aversie tegen hen. Toch nodigde ik hen uit. En het waren écht heel aardige mensen, ook beslist fatsoenlijke mensen. Ik vroeg me af of Marieke misschien overdreven had. Ik bracht o.a. dit onderwerp ter sprake. Vader boog zijn hoofd, verschoot van kleur en kon niks meer uitbrengen. Moeder zei: “dat heeft ie inderdaad gezegd, en ik heb hem daarop aangesproken. Ik vind dat dat niet kan!” Ik keek naar vader die ondertussen weer was bijgekomen en hij zei: “ik was zó radeloos dat ze bij deze nietsnut introk, dat ik dacht: alles of niets dan maar!” Nog voor ik kon reageren zei moeder al dat dit ècht veel te ver ging. Vader zei ook dat hij heel lang had geprobeerd rustig te blijven, maar dat het toen niet meer lukte. Hoewel hij excuses wilde maken, was Marieke vertrokken en had hem al jaren niet meer te woord willen staan. Marieke en haar vriend waren een tijdje gelukkig geweest, maar na verloop werd zijn ware aard zichtbaar. Hij werkte nooit, maakte haar spaargeld op, dronk teveel en had zelfs criminele vrienden. Marieke wilde bij hem weg, maar naar haar ouders kon en wilde ze niet. Ze miste vooral haar moeder, op haar vader was ze nog te boos.

Na enkele gesprekken met de ouders en twee gesprekken met Marieke voerden we een gesprek met de partijen bij elkaar. Dit verliep lastig, emotioneel, met horten en stoten. Een keer dreigde Marieke weer weg te lopen. Ook vader was driftig van aard. Het gesprek hierna met alle partijen verliep rustiger. Ondertussen woont Marieke alleen en is de band met haar ouders weer goed.

 

Mw. N. Timmermans-van de Kamp     

Interpunctie, Smientdonk 2,

5467 CA  Veghel

tel. 06-21.59.24.35.   www.interpunctie.nl

 

 

Openingstijden Bibliotheekpunt Zijtaart in ‘Het Klooster’:

 

dinsdagmiddag 13.15 - 14.45 uur

dinsdagavond 18.00 - 19.00 uur

donderdagmiddag 13.30 - 14.30 uur